Továbbra is szolid növekedésben az ingatlan árak. Mutatjuk a számokat!

Vissza

Míg tavaly a második negyedévben az új lakások drágulása 12,2% volt, a használt lakások árai pedig 13,5 %-kal növekedtek, addig az idei év második negyedévében 4,5 %-os árnövekedéssel számolhattunk az új lakások árában, a használtakéban pedig 7,8%-kal. Ezzel együtt továbbra is növekedést mutatnak az ingatlan vételárak. 

A KSH adatait elemző ingatlan.com számításai alapján látszik, hogy a drágulás folytatódott 2017-ben is, azonban csökkenő mértékben. Balogh László, vezető gazdasági szakértő (ingatlan.com) szerint ez a tendencia várható is volt, de számítani lehetett országon belüli jelentős eltérésekre is.

A lakáspiac kínálati oldalán míg Budapesten az átlagos négyzetméterár 516 ezer forint volt október elején, addig mindez Győrben például 328 ezer forint, Debrecenben 302 ezer forint, Szegeden 252 ezer forint, Székesfehérvárott 301 ezer forint Salgótarjánban pedig 99 ezer forint volt. Ez a szintű területi eltérés nem egyedi a környező országokban sem.

Inkábba az olcsóbb megoldásokat keresik a vásárlók, ez is kiderül a KSH adatai közül. És noha megindult az új lakások piaca is, egyre több az építkezés, a lakásépítés költségindexe nem túl pozitív képet mutat. Az idei második negyedévben 6,6 %-kal többe került az építkezés, mint megelőző év hasonló periódusában, ezen felül pedig a munkaerőköltség és az anyagköltség is jelentős növekedésen ment keresztül.

Mindezek mellett egyre nagyobb az igény a bérleményekre, főleg a jó helyen található, olcsó megoldásokra. Mint már korábban olvasható volt, a panellakások reneszánszukat élik megfizethető elérhetőségük miatt. Elhelyezkedéstől függően a fővárosban 75-150 ezer forint között mozog egy havi bérleti díj.

 

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/otthon/veget-ert-a-brutalis-dragulas-ennyivel-emelkednek-majd-a-lakasarak.1060305.html

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése