Felgyorsult ingatlanpiac: nem késlekednek a fejlesztők, de a vásárlók sem

Vissza

Mind a fejlesztők, mind a vásárlók gyorsan reagáltak az elmúlt hónapban lezajlott változásokra a lakáspiacon. A Portfolio és az RICS által közösen, hatodik alkalommal megrendezett Valuation konferencia az idei évben kiemelt témaként foglalkozott a ingatlanpiacot érintő változásokkal. 

 

A fejlesztők és a vásárlók is gyorsan döntenek

Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerint az egyes ingatlanpiaci szegmensekben a telekkínálattól és fejlesztési területek rendelkezésre állásától függ az árdinamika, a belvárosi területeken az erős befektetési kereslet tovább emeli az árakat. Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerint fejlesztői szemmel nézve kedvezően alakul a kínálat és a kereslet viszonya. A fejlesztő szerint lehetséges, hogy a következő években lokális csúcsra érnek el az árak, amit korrekció követhet. Ez részben annak lehet a következménye, hogy az áfacsökkentés ideiglenes jellege (csak 2019-ig érvényes az alacsonyabb kulcs) gyors döntésre késztetheti mind a fejlesztőket, mind a vásárlókat. 

 

Fővárosi piaci dominancia

Rutai Gábor, a Duna House elemzője úgy vélekedik, továbbra is az jellemzi az országot, hogy míg a nagyobb városokban dübörög az ingatlanpiac, a kisebb településeken nem is nagyon beszélhetünk erről. Vidéken egyébként a befektetők és a munkalehetőségek miatt nagyobb városokba költözők hajtják a keresletet. Bár a legtöbb fejlesztő csak Budapesten aktív, Földi Tibor szerint a Balaton délkeleti része, Győr, Kecskemét, illetve Debrecen is érdekes lehet egy nagy volumenben fejlesztő cég számára.

 

Fejlesztői dömping

 

A fejlesztők gyorsan reagáltak az áfacsökkentés bevezetésére és a CSOK program kibővítése. Csoma András MRICS, az RICS elnökségi tagja és a beszélgetés moderátora szerint jelenleg olyan fejlesztői dömping kezd kialakulni, amit nem biztos, hogy a piac teljes egészében fel fog tudni szívni. Optimizmusra ad okot, hogy a 2000-es évek elején látott boommal összehasonlítva, most jobban alakul a lakások megfizethetősége - tette hozzá Horváth Áron kutatóközpont vezető (ELTINGA / Lakás Riport). Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy elsősorban a nagyobb lakásszámú (legalább 20-50, de inkább 50+) projektek azok, amik szóba kerülhetnek egy finanszírozó szemszögéből nézve. A szakértő szerint a CSOK kibővítése alaposan megmozgatta a piacot és elősegítheti, hogy csökkenjen a készpénzes lakásvásárlók óriási aránya.  Abban is egyetértettek a jelenlévők, hogy a kereslet növekedése lehetőséget fog adni további áremelésre a fejlesztők részéről.

 

 

(Forrás:http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/nagy_meglepetes_var_a_lakasvasarlokra.2.230157.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox)

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése