Mi várható a Brexit után? – 1. rész

Vissza

A Brexit gazdasági hatásairól szinte mindennapos témaként hallhatunk a médiában, így meglehetősen nehéz egyszerű választ adni az ezzel kapcsolatos kérésekre. Az európai ingatlanpiac azonban nem pesszimista a brit kilépés miatt.

 

 

 

 

A Brexit hatása a régió ingatlanpiacára

A Portfolio és az RICS közös bécsi konferenciájának, a CEE Property Forum 2016, egyik fő témája a Brexit és annak lehetséges hatása volt a kontinens és a régió ingatlanpiacára.

A rendezvényen a résztvevők 58 százaléka szerint a következő 12 hónapban növekedés várható az ingatlanbefektetések terén Kelet-Közép-Európában, míg a befektetések visszaesését csak 10 százalék tartja valószínűnek. A kilépéssel kapcsolatban vannak részben ismert és egyelőre nem ismert kérdések - mondta el Darvas Zsolt, a Bruegel Institute szenior partnere.

 

Amelyekre már részben tudjuk a választ, azok közé olyanok tartoznak, mint: 

  • Mi a jogi menete egy ország EU-ból való kilépésének?
  • Mi lesz az Egyesült Királyság tárgyalási stratégiája a kilépés folyamán?
  • Elég lesz-e két év a tárgyalások lebonyolítására?
  • Hogy fog reagálni a magánszektor a megváltozott gazdasági környezetre?
  • Mi lesz Skócia és Észak-Írország jövője?

 

Amikre pedig egyelőre egyáltalán nem tudjuk a választ:

  • Az Egyesült Királyság lényegében az EU-ban marad?
  • A jelenlegi állapot egy politikai bénultság?
  • Várhatók-e reformok az EU működésében?
  • Ez már az EU lebontásának kezdete?

 

Ami az ipari beruházások és a fogyasztás alakulását illeti, úgy tűnik Európa nem pesszimista a brit kilépés miatt. A bankszektor részvényárfolyamaiban ugyan a Brexit hatására bekövetkezett egy visszaesés, de ez legalább annyira az olasz bankoknak is köszönhető, így az ingatlanpiac összességében továbbra is optimista. Az angol font árfolyama is jelentős leértékelődésen van túl, de itt is elmondható, hogy az elmúlt években jelentősen túlértékelt volt.

 

A következő cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért optimista az európai ingatlanpiac a Brexit híre után.

 

(Forrás: http://www.portfolio.hu/)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése