Miért optimista közép-kelet európai ingatlanpiac a Brexit híre után? – 2. rész

Vissza

A régió ingatlanpiaca alapvetően optimista a Brexit után is, amit az magyarázhat, hogy a szereplők szerint a Brexit elsősorban az Egyesült Királyság problémája és bíznak abban, hogy végül megtalálja a saját megoldását.

 

A lehetséges kimenetelek

A kilépés után elképzelhető, hogy Nagy-Britannia és az EU között Norvégia, Izland és Liechtenstein mintájára a szabad munkaerő-áramlás, a forrásokhoz való hozzáférés és az uniós jogszabályok alkalmazása továbbra is fennmarad. Egy másik verzió esetén Nagy-Britannia a kilépés után inkább a svájci mintát követheti, vagyis lazább együttműködés alakulhat ki az Unióval.

 

A Brexit pozitív hatásai

A Brexit egyik pozitívuma, hogy a kilépés felrázza a kontinenst és ráirányíthatja a figyelmet az aktuális problémákra, mint például, hogy a globalizáció veszteseit támogatni kell, és a közös vállalások terén is reformokra van szükség. A költségvetés megreformálása átláthatóbbá teheti a piacot, aminek részeként az ingatlanpiac is átláthatóbb lehet.

 

A világ ingatlanpiaca 2017-ben

A válság után 2015-ig töretlen volt a növekedés az európai ingatlanbefektetések volumenében, ami aztán 2016-ban először váltott irányt. 2016 volt az első év, amikor európai szinten az ingatlanpiac minden szegmensében visszaesett a befektetési volumen. Míg azonban Kelet-Közép Európában és az északi országok többségében továbbra is növekedés volt tapasztalható, addig a legnagyobb gazdaságok negatív teljesítménye lehúzta az átlagot.

Az ingatlanpiac világgazdaságon belüli növekvő szerepét mutatja, hogy az elmúlt években 8-9 százalékról 10 százalék fölé nőtt a részesedése. Az alacsony banki kamatok és az ingatlanpiacon elérhető relatíve magasabb hozamok miatt ugyanis az ingatlanpiac egyre vonzóbb befektetési területté vált. Radek Zeman, a CTP pénzügyi vezetője a magyar piaccal kapcsolatban optimista, szerinte ez a régió utolsó olyan országa, ahol pénzt lehet keresni, azaz ahol az ingatlanpiacon még mindig jelentős hozam érhető el. Jóllehet, a következő években a piac stabilizálódásával itt is hozamcsökkenés várható. Peter Attard Montalto, a Nomura vezető elemzője és közgazdásza szerint a Brexitnek Kelet-Közép Európa országaira közvetlen hatása csak kisebb mértékben lesz. 

 

Technológia és ingatlan

A technológiai fejlődés már most hatással van a régió ingatlanpiacára. Világszerte eddig 5 milliárd dollárt fektettek ingatlanpiaccal kapcsolatos technológiai fejlesztésekbe - mondta el Joseph Kelly a DealX ügyvezetője.
A nemzetközi cégek munkafolyamatainak kiszervezéséből az itteni irodapiac profitálhat, így ebben a tekintetben Kelet-Közép Európa fejlődés előtt áll. Emellett azonban meg kell említeni a munkaerőhiányt, ami szinte az összes itteni országot sújtja. A jövőben a munkavállalóknak egyre komplexebb igényei lesznek, így akár új kreatív városrészek, smart city-k kialakítása  is segíthet a munkaerő megtartásában.

 

Előző írásunkban a kilépéssel kapcsolatos részben ismert és egyelőre nem ismert kérdéseket mutattuk be.

 

(Forrás: http://www.portfolio.hu/)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése