Növekvő árak országszerte

Vissza

A Magyar Nemzeti Bank szerint a tavalyi fellendülést követően a magyarországi lakásárak elérték a válság előtti szintet. 

Itt vannak a legfrissebb adatok!

 

Az ingatlanok árai 2014 elején kezdtek növekedni és ez a tendencia 2015-ben is folytatódott – a bank beszámolója szerint. Az FHB Bank adatai szerint a lakásárak az év első harmadáról a harmadik harmadára évről-évre 12 százalékkal kúsztak fel. A használt lakások árának növekedése 10.4%-os, az új lakások árnövekedése pedig 8.7%-os volt a KSH adatai szerint.

A makrogazdasági környezet az ingatlanpiac élénkülését hozta

A szakértők összességében kedvezőnek tartják a jelenlegi lakáspiaci változásokat. A lakáspiac felívelését támogató lakáshitelezés felfutása és a lakásárak dinamikus növekedése nem tekinthetők robbanásszerűnek, ezért a jelenlegi kockázati szint alacsony – olvasható a jelentésben.

A lakáskereslettel párhuzamosan a reálbérek is hasonló ütemben növekedtek, miközben a hosszú távú munkapiaci kilátások érdemben javultak. Az alacsony kamatok pozitív hatást fejtettek ki, egyrészt növelték a keresletet a lakások iránt a kedvező finanszírozási költségek révén, másrészt jelentős befektetési célú keresletet támasztottak a lakáspiacon – magyarázta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.

A szakember elmondása szerint a lakásárak emelkedése nem tekinthető túlzott mértékűnek. Az elmúlt másfél évben megközelítették a hosszú távú átlagot, de ezen túl, még további növekedés is várható az elkövetkező években, ugyanis a jelenlegi lakáspiaci trend egyértelmű növekedést mutat, bár a lakáspiac területi megbontásban nem mutat egységes képet kínálati szinten.

Regionális különbségek

2015-ben az ország egészét elérte a lakáspiaci fordulat, bár a felívelés sebességében mutatkoznak különbségek. A drágulási verseny első helyén Közép-Magyarország áll, ahol 2015-ben a lakásárak több mint 23 százalékkal mentek fel 2014 átlagos áraihoz viszonyítva. 2015-ben a legkisebb emelkedést a Nyugat-Dunántúlon regisztrálta az FHB, ahol az árak 11,5 százalékkal mentek fel. 

A különböző településtípusok esetében is a növekedésé volt a főszerep, a legnagyobb drágulás Budapestet jellemezte, ahol közel 25 százalékos volt az áremelkedés. Láthatóan a kisebb településeken is beindult a piac, a községek és nagyközségek esetében 8-10 százalékos drágulásra került sor. A városokban és megyeszékhelyeken ingatlant vásárlók 2015-ben 10-14 százalékkal magasabb árakkal szembesülhettek, mint egy évvel korábban.

 

 

(Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/oriasi_dragulas_a_lakaspiacon_itt_vannak_a_friss_szamok.1.231255.htmlhttp://hungarytoday.hu/news/hungarys-housing-market-back-track-7-years-financial-crisis-10778)

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése