Rekordforgalom a hazai ingatlanpiacon!

Vissza

Nem csak az idei, de az elmúlt 4 év legmagasabb-, illetve a válságot követő évek második legmagasabb forgalmát, 12 632 adás-vételt mutatott az áprilisi forgalom az ingatlanpiacon.  Amennyiben a szokásos szezonalitás érvényesül az év további részében, úgy az idei forgalom elérheti a 150 ezres nagyságrendet.

 

Áprilisban a panellakások négyzetméterárai az ország különböző pontjain:

 

- az ország keleti oldalán 153 ezer Forintos átlagos négyzetméteráron vásároltak

- nyugaton 163 ezer Forintért

- Pesten kerek 300 ezer Forint volt a négyzetméterár

- Budán 333 ezret adtak ki négyzetméterenként a vevők

 

A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára így alakult:

 

- keleten 190 ezer Ft

- nyugaton 212 ezer Ft

- Pesten 312 ezer Ft

Budán 456 ezer Ft

- a belvárosban pedig 507 ezer Ft

 

Budapesti kerületek a népszerűségi listán

 

Több éves adat dőlt meg az érdeklődés terén, ugyanis a népszerűségi ranglistát rendre vezető XIII. kerületet áprilisban megelőzte a szomszédos XIV. kerület, melyet a vásárolni szándékozók 18,1%-a jelölte meg lehetséges célpontjának. A budai XI. is szinte hasonló értéket ért el, így a XIII. csupán a harmadik legnépszerűbb kerület tudott lenni.

 

Alacsony alkuértékek

 

A családi házakra vidéken 8%-ot tudtak a vevők alkudni, de Közép-Magyarországon már csak 6%-ot. Lakásokra országszerte 4% volt az elérhető alku, kivéve a budapesti paneleket, ahol csupán 3%. Ez utóbbi esetében a vevő érkezését megelőző árcsökkentés átlaga is nulla lett, vagyis nem kellett az elsőre elképzelt árakon csökkenteni, hogy a vevők érdeklődését felkeltse a kínált ingatlan. A többi ingatlantípus esetében is csupán 1-3% volt az irányár csökkentés mértéke.

 

Sok a befektetés

 

Budapesten továbbra is minden harmadik adás-vétel mögött befektetési célú vásárlás zajlott áprilisban. Ezen belül az V. kerületben 80%-os a jelenlétük. Átlagosan a fővárosban 24,7 millió Forintot költöttek el lakásonként. Nagyjából minden ötödik vevő első lakását vásárolja.

 

A nagyobb lakások is kelendőek

 

Átlagosan 65 m2-es lakásaiktól váltak meg a tulajdonosok 24,2 millió Ft körüli áron. Vidéken szívesebben vásároltak most nagyobb méretű és drágább ingatlanokat, mint egy évvel ezelőtt. Pest Megyében hasonló a helyzet. A fővárosban is érzékelhető az elmozdulás a nagyobb méret felé. A budapesti eladók több mint harmada nagyobb lakásba szeretne költözni.

 

 

Ezeket olvasta már?

 

Nemcsak az európaiaknak kell a hazai ingatlan: vásárolnak a kínaiak és az oroszok is!

Növekvő árak országszerte

Exkluzív lakások a főváros legfrekventáltabb pontjain

 

 

(Forrás: http://realista.hu/ingatlanpiac/tobb-eve-nem-volt-ennyire-topon-a-lakaspiac/130797)

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése