23%-os értéknövekedés Budapesten

Vissza

Tovább drágulnak az országos négyzetméterárak az elmúlt évekhez képest. Országos szinten jelentősen megnövekedtek az ingatlanárak mintegy 14,1%-kal, mégis a fővárosban érzékelhető a legnagyobb, 23%-os növekedés. A drágulás érinti a panellakások, a téglaházak és a családi házak árait egyaránt. Előrejelzések szerint a növekedés, bár mérsékelten, de folytatódik.

A NAV forgalmi adatait elemző OTP Lakóingatlan Értéktérkép összegzése alapján míg a községekben csekély, mintegy 2 százalékos növekedés volt észlelhető, addik a nagyobb városokban 8-12 százalékos ingatlanár-növekedést tapasztaltak a szakemberek. Ehhez csatlakozott Budapest 23 százalékos értéknövekedéssel.

„A ciklikusan működő ingatlanpiac meredek fellendülési szakaszát 2016-ban lezártuk. Bár a főbb mutatók emelkedése várhatóan mérséklődik, a növekedés továbbra sem áll meg. Tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára országosan 14,1 százalékkal nőtt. A nominális árszint így már meghaladta a 2008-as korábbi csúcsot, a reálár pedig idén érheti el a válság előtti szintet. Budapesten mindez már tavaly bekövetkezett” – olvasható az OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében.

Budapest legfelkapottabb kerületeiben a 4-500 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia egy befektetőnek, a többi kerületben nagyjából 200-250 ezer forintos négyzetméterár alatt lehet lakásokat vásárolni. Érdemes külön elemezni Pest és Buda ingatlanárait.

Pest legkeresettebb kerületiben, mint az V., VI., VIII., IX. és XIII. kerületeiben történt a legnagyobb növekedés. Kiemelkednek ezek közül is az V. és VII. kerület ingatlanjai, itt 35 százalék feletti drágulásról lehet beszélni.

Budai ingatlanok sem maradtak le. Az I. kerület, amely a budai oldal legdrágább kerülete, 500 ezer forint körüli négyzetméterárral várja az érdeklődőket.

Az ingatlanok típusát tekintve továbbra is a lakótelepi lakások járnak az élen. Itt 16 százalékos növekedés történt, téglalakások szorosan emögött végeztek 15 százalékkal, míg családi házak esetében az emelkedés mértéke 8% volt. Középtávon az általános gazdasági bővülés szintjét veheti fel az árak változása.

Az eladások tekintetében is hasonló növekedés volt tapasztalható, noha Budapest etéren nem emelkedik ki az országos átlagból, sőt. Országos szinten 14 százalékkal növekedett a lakáspiaci forgalom, míg Budapesten 2 százalékos visszaesés volt tapasztalható az eladásokban. Azonban a környező országokhoz, illetve ezek fővárosaihoz viszonyítva a magyar és budapesti árak még mindig inkább a középmezőnyben vannak, és a jövedelemszinthez, illetve ennek változásához viszonyítva is még van tere a drágulásnak – jelenti az OTP.

 

Forrás:

Világgazdaság / Ingatlanok / Ingatlanpiac: tovább nyílik az árolló

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése