25.000 új lakás épülhet Budapesten 2018-ban

Vissza

Jelentős növekedéssel zárt tavaly novemberben az építőipar. A 2016-os hasonló időszakban vizsgált adatokhoz képest 30,7 százalékkal növekedett a termelés. Ezt az eredményt tovább bontva 29,1 százalékos növekedés történt az épületépítéseknél, mely 2018-ban tovább növekedhet: szakértők szerint akár 25.000 új lakás is megjelenhet Budapest piacán.

A megelőző évet jelentősen meghaladó növekedés két oknak is betudható az építőiparban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a 2016-os év alacsony bázisnak számított a piacon, melyhez képest a növekedés egyértelműen látható, továbbá számos uniós forráson alapuló fejlesztés jelentős támogatást nyújtott az építőipari beruházásoknak.

A  szakértő szerint a 2018-as év lakásépítések terén a 2017-esnél is jobb lehet, hiszen a jelenlegi ismert információk szerint akár 25.000 új lakás is épülhet az előttünk álló évben. Az elmúlt évet és az előző éveket összevetve így értékel a szakember: “Elképzelhető, hogy a 2017-es év a 2015-ös csúcshoz hasonló eredménnyel zárul, vagy akár meg is haladhatja azt. Ugyanakkor fontos különbség, hogy 2015-ben lényegében az állami és európai uniós forrásból indult fejlesztések húzták az építőipart, míg 2017-ben a privát beruházások, ezen belül is a lakásépítések nagyban hozzájárultak a bővüléshez”.

Ami a még ennél is távolabbi jövőt illeti, Balogh elmondta, hogy “az épületépítési alágazatban a novemberben megkötött új szerződések volumene 8 százalékkal mérséklődött, ami azt vetíti előre, hogy 2020 körüli átadással már kevesebben terveznek lakásépítési beruházásokat. Ez pedig összefüggésben lehet azzal, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa” - fogalmazott Balogh László.

architecture-construction-build-building-162557

Kép: Folyamatosan épülnek az új lakások

Ami a keresleti oldalt illeti, a Tower Ingatlan Csoport  munkatársai Cornides András az ingatlanbefektetések kiemelt partnere, és Pavelka Zsolt bérbeadási vezető egyaránt úgy látják, hogy az új épületek 20-30 százaléka kerül majd az albérleti piacra, a többi pedig a befektetési piacot gyarapítja majd. Minden valószínűség szerint az új ingatlanok a középső-felső árkategóriát növelik majd, átrajzolva némileg a piac eddigi arculatát.

 

Forrás:

http://www.blikk.hu/eletmod/tippek/elkepeszto-szam-ennyi-uj-lakas-epulhet-iden/pf61hzl

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése