A CSOK felborította a hazai használt lakáspiacot

Vissza

Mi az, amit eladhatatlannak lehet bélyegezni az ingatlanok közül? Tulajdonképpen ilyen nincsen, de mégis rengeteg probléma adódhat értékesítéskor. Egy adott ár alatt szinte bármit tovább lehet adni, ám természetesen mindenki ragaszkodik az elfogadható összegekhez, eladóként is. A Balla Ingatlaniroda nemrégiben utánajárt, hogy melyek azok az eladói csoportok, akiknek mostanában elég nehéz a sorsuk.

 

Annak ellenére, hogy mindenhol az ingatlanpiac fellendüléséről lehet hallani, amit megerősítenek az ingatlanközvetítők és a KSH mérései is, továbbra is akadnak olyan tulajdonok és ingatlanok, amelyek egész egyszerűen nem találnak érdeklődőre. Miért?

 

1.    A nagy lakások nem keresettek

Csaknem valamennyi közvetítő azt emelte ki, hogy a nagy lakások szinte eladhatatlanok, nemcsak a belvárosban, de még az olyan kerületekben is, mint a XIV. vagy a XVI. Ez leginkább 90-100 m2-nél nagyobb ingatlanokat érint.

További gondot jelent, ha a lakás a felsőbb szinteken helyezkedik el, miközben nem áll rendelkezésre lift a házban – ezeket az ingatlanokat viszonylag alacsony áron is szinte lehetetlen értékesíteni. Amennyiben rossz árképzéssel hirdetnek egy nagypolgári lakást eladásra, az hónapokra, vagy akár évekre is a piacon ragadhat.

Azokat a több évtizede épült, nagy alapterületű ingatlanokat, amelyek korszerűtlen fűtéssel, sok szobával, nagy belmagassággal rendelkeznek, továbbra is alig lehet eladni – függetlenül attól, hogy lakásról vagy házról van-e szó.

 

2.    A nagyértékű ingatlanok piaca stagnál

Buda legnagyobb, XI. kerületében is rendkívül nehéz eladni a 60-70 millió forintnál drágább, régi, nagyobb méretű, sokszor előnytelen elhelyezkedésű, leromlott állapotú családi házakat. Hasonló a helyzet Pest kertvárosaiban is, míg az agglomerációban még nagyobb a gyötrődés, ott ugyanis már a 45 millió forint körüli ingatlanok megvételére is igen nehezen határozzák el magukat a vevők. Az olyan villákat, amelyek meghaladják egy városrész megszokott árfekvését, szintén csak nagyon nehezen lehet továbbadni, hiába nyújt luxust és gazdag felszereltséget.

 

3.    A CSOK akadályt hárított a családi házak elé

Az utóbbi időben szokatlan mértékben lecsökkent a családi házak iránti érdeklődés. Míg a tavalyi évben jelentős mozgás volt tapasztalható egészen a 60-70 milliós árkategóriáig, idén fele annyian sem érdeklődtek eddig, főként a CSOK 10 + 10 milliós konstrukciójának köszönhetően. Ehelyett a legtöbben szintráépítésekkel számolnak, illetve inkább üres telkeket szeretnének vásárolni.

 

empty_apartment

 

A megfelelő árazással minden eladható

Még a sötét és dohos földszinti lakások is gazdára találnak, amelyek nem éppen az ideális otthon mintapéldái, ám egy bizonyos áron elkelhetnek a piacon, ha a méretük megfelel valakinek. A komoly kereslet mellett is vigyázni kell, tehát óvatosan és ésszerűen kell meghatározni az árakat, mivel akár egy garzon- vagy panellakás esetében is kicsi a hibahatár.

Az előnytelen árképzés mellett a rossz környék vagy a tisztázatlan jogi háttér is eladhatatlanná tehetnek egy-egy tulajdont. Társas- vagy bérházak esetén az olyan lakások eladása kihívás vagy lehetetlen küldetés, ahol például a homlokzat vagy a lépcsőház van borzalmas állapotban. Ezekben az esetekben ráadásul a ház valószínűleg el is van adósodva, ezért reális esély sincsen a felújítási munkálatokra.

Szintén fogós kategória a zajos környéken vagy környezetben elhelyezkedő lakások csoportja, az olyan ingatlanoké, amelyek nagyobb, forgalmas utcákra néznek – itt állandó a zaj, folyamatos a forgalom, valamint a friss levegő is szinte nem létező fogalom. Ezek eladhatók vagy bérbe adhatók irodaként, rendelőként, sőt turistáknak is, mivel például egy irodának előnyös, ha a város egy frekventált, jól ismert pontján kap helyet. Mindemellett viszont az irodák is inkább jobban kedvelik a belső udvarokra néző ingatlanokat, mivel ez csendesebb, nyugodtabb feltételekkel jár.

 

 

(Forrás: http://index.hu/urbanista/2016/02/22/a_csok_betett_a_hasznalt_csaladi_hazak_piacanak/)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése