A fejlődő Budapest - Átadták a Liget Projekt legújabb fejlesztéseit

Vissza

Elkészültek a Liget Budapest Projekt legújabb fejlesztései. Megnyílt a Nagyjátszótér és a Millennium Ház is a látogatók számára.

A Városliget a világ első közparkjai közé sorolható, ami páratlan történelmet hordoz magában. Ezt a területet minden évben több millió ember látogatja, hiszen itt helyezkedik el az Állatkert, a Műjégpálya és a Széchenyi Fürdő is. A Liget Budapest Projekt a park másfél évszázados örökségét szem előtt tartva újítja meg azt. Mára Európa legnagyobb kulturális tartalmú, rangos nemzetközi díjakkal is elismert városfejlesztési projektje lett. A tervek szerint 2023-ra a park zöldebb, korszerűbb és vonzóbb lesz, visszanyerve hajdani méltóságát.

A Liget Projekt keretein belül rengeteg épület kerül kivitelezésre. A Szabolcs utcai elhagyatott kórház helyén valósul meg az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ. A Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése 2017-ben kezdődött, 2018 szeptemberében pedig elindult a Magyar Zene Házának építése is. Az Új Nemzeti Galériát a Pritzker-díjas japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján építik. A Magyar Innováció Házában a magyar műszaki innovációkat és találmányokat lehet majd megtekinteni. A Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése is jó ütemben halad, Budapest legkomplexebb kutyás parkját pedig már használatba vehették a kiskedvencek. Ezek mellett a környező iskolák kérésére ifjúsági sportpályákat is alakítottak ki a területen.

Nagyjátszótér

Budapest legkorszerűbb és legkomplexebb játszótere a Városligetben már megnyitása napján is teltházzal üzemelt. Közel ötven különleges játékelem teljes kihasználtsággal üzemel a 13 ezer négyzetméteres parkrészen és animátorok biztosítják a gyerekek szórakozását a hét minden napján, mondta el Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A Millennium Háza és a Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton” - Baán szerint.

A frissen megnyílt játszótér kalandpark jellege, összetettsége és innovatív felszereltsége miatt páratlan Európában, fejtette ki Gyorgyevics Benedek a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A gyerekek biztonsága érdekében a területet másfél méter magas kerítés védi, a játszótérre öt bejáraton át lehet bejutni. A játszóelemeket úgy válogatták össze, hogy korosztályonként fejlesszék a gyerekek képességeit.

Különféle csúszdák, hinták, homokozók, különböző játékok és mászókomplexumok, trambulinok, patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyerekeket.

Némelyik játék speciálisan van kialakítva, hogy a fogyatékkal élő és egészséges gyermekek együtt tudjanak játszani.

A Liget Budapest Projekt keretein belül hét új játszótér épül a megújuló parkban.

Millennium Háza

Több évtized után ismét megnyílt a korábban Olof Palme néven ismert Millennium Háza. Egykor ez volt a Liget legdíszesebb épülete, amely most ismét eredeti pompájában tündökölhet. A miniszteri biztos elmondta, hogy a több ezer felújított Zsolnay-kerámiára és a századfordulós hangulatot idéző Rózsakertre rengetegen kíváncsiak, csakúgy, mint a Városliget történetét bemutató tárlatra.

Összesen 4500 kerámiát állítottak helyre a homlokzaton, rengeteg restaurátor munkájával. A bontási munkálatok folyamán elbontották a toldásokat és az épület szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket alakítottak ki, így a természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata visszakerült eredeti helyére, a Hermina úti oldalra. Egyedülálló rózsakert várja a látogatókat, mindegyik virág változatos színnel és mintázattal rendelkezik, felidézve Budapest aranykorának hangulatát.

A kert központi része egy Zsolnay-díszkút, mellette virágágyások. A hely kiváló beszélgetésre és egy kellemes sétára.

A kiállítás egyik kiemelkedő része a Hősök terén található Gábriel arkangyal méretarányos mása.

 

Forrás:

Origo.hu

Kép:

LigetBudapest.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése