A főváros új üzleti negyede

Vissza

Budapest több pontján is hatalmas fejlesztések zajlanak, és ez alól nem képez kivételt a Népliget környéke sem. Ez a terület rengeteg befektetési potenciált hordoz magában, és nincs híján az új projekteknek sem. Az épülő sportkomplexumok, irodaházak mellett rengeteg üres telek és elhagyatott épület is található itt, ami kiváló célpont lehet a fejlesztők számára.

A VIII., a IX. és a X. kerületek találkozásánál található a Népliget. Átadott irodaházak, felújításra váró, vagy már felújított területek jellemzik, és a készülő fejlesztések teljesen átalakíthatják a környéket. Az egyik legszámottevőbb része a projektnek a közlekedés javítása, hiszen a fejlesztések értelmüket vesztik, ha nehezen megközelíthető a terület. Az 1-es villamos vonalát éppen most készülnek meghosszabbítani, a 3-as metró Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti déli szakaszát körülbelül két hónapja kezdték el felújítani. Naponta mintegy 46 ezer felszálló utas használja a Népliget megálló tömegközlekedési eszközeit 2017-es adatok alapján.

A Kőbányai út környéke

Többek között egy új Közlekedési Múzeum épül az egykori Északi Járműjavító helyére a Kőbányai úton. Az 1-es villamos megállójából jól látható helyen épül a Dízelcsarnok toldaléka, ami szintén a jármű múzeum részét fogja képezni. Itt részben megmarad a régi csarnok, az ipari területen belül pedig egy zöld parkot is kialakítanak. Szintén a Kőbányai úton az Eiffel Műhelyház is felújítás alatt áll, ami a Magyar Állami Operaház új műhelye és előadótere lesz. 

Új információk kerültek napvilágra a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra épülő budapesti aréna pontos elhelyezkedéséről. A Gyáli út és az Üllői út között kap helyet a 20 ezer fő befogadására alkalmas csarnok, egyből a buszpályaudvar mögötti területen. A beruházás előkészítésére 3,045 milliárd forintot különített el a kormány.

Irodaházak és új munkahelyek

A Váci úti irodafolyosó mellett a Hungária körúton és a Népliget környékén is sokszorozódnak az irodaházak. Ezek közé tartozik a 17 ezer négyzetméteres K3 irodaház, másik nevén Allianz székház, és a Telekom székház, amit nemrég adtak át. A Liberty irodaház az Albert Flórián út és a Könyves Kálmán körút találkozásánál lévő területen épül majd fel, ezt 2021-ben adják át. Több mint 40 ezer négyzetméteres, nyolcemeletes, emberközpontú irodaházként lesz majd ismert, amiben négy szintes mélygarázs és egy skybar is helyet kap majd. A környezettudatosság jegyében a BREEAM Excellent minősítést célozza meg.

A WING fejlesztői kifejtették miért ezen a környéken építettek fel három irodaházat:

„Meghatározó szerepe volt a repülőtérnek, hiszen a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér autóval 15 percen belül elérhető, a repülőtérről érkezők számára a belváros kapujában helyezkedik el a terület. A nagyvárosi közlekedési szövet egyik fókuszpontját jelentő lokáció tömegközlekedéssel, autóval és kerékpárral is jól megközelíthető. Ott van a várost átszelő 1-es villamos, az M3 metró, ezen felül a Népliget távolsági buszpályaudvar, illetve a ferencvárosi vasútállomás, mely a Budapest környékéről érkezők számára is kényelmessé teszi a munkába érkezést.”

„Minden új fejlesztés része a Népliget környéki városrész teljes körű rehabilitációjának és a környék újjászületésének. Az irodaházak környékbeli elterjedése pedig már letette az alapját egy új feltörekvő Hungária - Könyves Kálmán körúti irodafolyosó létrejöttének (Allianz, Gizella, Telekom, Liberty). A haladó szemléletű vállalatoknak kimondottan vonzó egy ilyen környezetben dolgozni” nyilatkozta a JLL.

A bérlők oldaláról ennek a környéknek hatalmas előnye a Váci úti irodafolyosóval szemben, hogy 0,1-1 eurós különbség is lehet a bérleti díjakban.

Szürke területek

Rengeteg beépítetlen, üresen álló terület és használaton kívüli építmény van a környéken, amik között a fejlesztők válogathatnak. A Könyves Kálmán körút és Vajda Péter utca sarkán a 15 emeletes Módusz irodaház az egyik ilyen lehetőség. A Kőbányai út és a Népliget közötti része is hemzseg az üres területektől. Szintén a Kőbányai úton, a VIII. kerületi részén a Ganz-MÁVAG területének hasznosításáról már 2014-ben is szó volt. A barnamezős területeket újrahasznosították volna a Tematikus Fejlesztési Program részeként, erre a listára került fel ez a terület is, amit az akkori tervek szerint a kerületi önkormányzat 3,3 milliárd forintból integrált volna be a városszövetbe. Évekkel korábban még 60 ezer négyzetméternyi terület fejlesztéséről is szó volt Scandinavian Gardens néven a Skanska fejlesztésében.

 

Forrás:

Portfolio

Kép:

ckozep.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése