Airbnb-hírek: "Birtokunkban van az Airbnb adóelkerülők teljes listája."

Vissza

Az ír adóhatóság által a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) megküldött adatok szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak, írja az MTI. Az Airbnb-zőkre kemény idők járnak, ami az ingatlanpiacon is változásokat eredményezhet.

Az Airbnb-zők töredéke fizet adót

„A NAV kérésére az ír adóhatóság elsők között küldte meg a magyar adóhivatalnak az Airbnb-adatokat”- közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Ezek szerint 2015-ben csaknem 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban az Airbnb-vel, akik összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.


Már az első körben is ki lehet bukni

Az államtitkár ismertette, hogy a NAV az ír adatokat összeveti a szállásadók bevallásaival, és kiszűri azokat, akik minden valószínűség szerint adózatlan jövedelemhez jutottak. Az első adatok összevetése során az első körben már fennakadt a rostán egy olyan szállásadó, akinek 2015-ben a szállásadásból 17 millió forint bevétele volt, ám ennek mindössze egytizedét vallotta be.


Utolsó esély a nem adózó Airbnb-zőknek

Annak a szállásadónak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a jövedelme után az adót, hiszen az adóhivatalnak mind a 4500 szállásadó bevételéről pontos információi vannak.

Tállai úgy fogalmazott, kérte munkatársait, hogy amennyiben lehetséges, azoknál ne rögtön a szigorú szankcionálást alkalmazzák, akiknél a bevallások és az ír adóhivataltól érkezett adatok eltérnek egymástól, hanem támogató eljárás keretében segítsék a hibázó szállásadókat.


Nem éri meg feketézni

A napokban a 24.hu nem véletlenül számolt be az Airbnb-zés alkonyáról a napokban, mivel úgy tűnik, hogy egyre többen hagyják abba, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeiket. A Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője, Schneider Zoltán így nyilatkozott a cikkben:

„A befektetők várakozásai sokszor nem igazolódtak vissza: ingatlanaikat teljesen lelakták a turisták, nem hozta a remélt bevételeket, és kiderült, hogy sokak számára túl sok vele a munka.”

Érkeztek azonban más, elbizonytalanító hírek is a rövid távú lakáskiadással kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy több társasház is pereket indított a közelmúltban amiatt, hogy a házban lévő lakások tulajdonosai rövid távon adják bérbe a lakásukat. Mivel nem lakáscélú ingatlanról van szó, hanem kereskedelmi célúról, így a lakóközösség lehetőséget kap arra, hogy fellépjen a kereskedelmi hasznosítás ellen.

Nyilvánvaló, hogy a hogy az Airbnb-zés nem jó terep a feketézésre, már csak azért sem, mert a világ legnagyobb szállásmegosztó platformján keresztül lebonyolított lakáskiadás szinte minden tranzakciója bankokon keresztül zajlik.

Érdemes tehát olyan felkészült ingatlanirodákhoz fordulni, ahol az ügyek lebonyolítására képzett adózási szakember és könyvelő is rendelkezésre áll.


(Források:
http://www.portfolio.hu/
http://magyaridok.hu/)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése