Albérlet piac változása Budapesten

Vissza

Továbbra is növekszik a kereslet a kiadó lakások iránt Budapesten, azonban várhatóan nem emelkednek tovább jelentősen az árak. Ennek oka minden bizonnyal a kínálat bővülése lehet, hiszen a budapesti ingatlanpiac jelentős növekedésen megy keresztül az elmúlt és a következő években. Jelenleg Budapesten havi 140 ezer forint egy átlagos albérlet átlag bérleti díja, ami természetesen kerületenként eltérő lehet.

Továbbra is az V. kerület a listavezető, ahol az átlag bérleti díj 200 ezer forint körül mozog, ezzel szemben áll a XXIII. kerület, hol csupán 90 ezer forintos bérleti díjjal érdemes számolni. A tavalyi hasonló időszakhoz képest mérsékelten, csupán 10 ezer forinttal nőttek az átlagárak, így nagy változásról nincsen szó az albérleti piacon. Egy évvel ezelőtti számokhoz képest idén 5%-kal növekedett a magánszemélyek által meghirdetett kiadó lakások mennyisége, ez pedig éppen annyi választási lehetőséget ad az albérlőknek, hogy ne emelkedhessenek jelentősen a lakásbérleti díjak.

Fontos változást hozott azonban a 2018-as év, ugyanis idén január 1-jétől nem kell fizetni a korábbi 14%-os egészségügyi hozzájárulást, ha a bérbeadásból származó jövedelem éves szinten eléri az 1 millió forintot. Szakértők szerint ez az intézkedés átrendezi a kínálati piacot, így például Budapesten várhatóan csökkenni fog a 100 ezer forintnál olcsóbb havi díjjal bérelhető lakások száma. Az adatokat vizsgálva reális a várakozás, hiszen tavaly januárban az ebbe a kategóriába tartozó magánszemélyek által meghirdetett lakások aránya 33% volt, míg idén januárban ez az arány 19%-ra csökkent.

Forrás:

https://mno.hu/gazdasag/egyre-tobben-keresnek-kozos-kiado-lakast-2446583

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése