Az IMF elismeri a magyar gazdaság eredményeit

Vissza

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon tárgyaló delegációja  kedvezőnek tartja a magyar gazdaság középtávú kilátásait a magyar gazdaság stabil növekedése, valamint kockázatainak a hagyományos és nem hagyományos eszközökkel folytatott sikeres mérséklése következtében.

Az IMF küldöttségét és Michaela Erbenovát, az IMF Magyarországot is magában foglaló Közép- és Kelet-Európai Országcsoportjának ügyvezető igazgatóját Matolcsy György jegybankelnök fogadta, aki a Nemzetközi Valutaalap magyarországi kormányzója is, illetve további a jegybanki vezetők. A találkozón áttekintették Magyarország gazdaságpolitikai eredményeit, valamint az idei és jövő évre várható makrogazdasági kilátásokat.  A minisztérium közleménye szerint az IMF delegációja a szokásos éves felülvizsgálat keretében tárgyalt Budapesten: az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján rendes éves felülvizsgálatot végzett.  Az MTI szerint a szakértők május végéig készítik el végleges jelentésüket, amelyet az IMF igazgatótanácsa is megtárgyal.

Előremutató pozitívumok

Az IMF támogatja a gazdasági növekedés gazdaságpolitikai fókuszba helyezését, az MNB ennek érdekében folytatott hitelösztönző programjait és a pénzügyi rendszer kockázatainak mérséklését szolgáló makroprudenciális intézkedéseit. Elismerték a GDP-arányos költségvetési deficit és államadósság mutatók alakulását, az adóigazgatás reformja által elért eredményeket, a járulékcsökkentést és a bankadó jelentős mértékű leépítését. A Valutaalap szerint a hazai bankszektor is megfelelő állapotban van.

Az IMF stábja üdvözölte az MNB azon szándékát, miszerint továbbra is folytatja majd felügyeleti intézkedések és útmutatások hangsúlyozását, beleértve a tartalékok nagy arányban történő visszaírását és a gyors ingatlanár-növekedést figyelembe véve. A küldöttség azt is megállapította, hogy a monetáris politika megfelelően támogatta a gazdaságot; idén a magyar gazdaság mintegy 3 százalékkal növekedhet; a foglalkoztatottság tovább bővül, viszont a bérek és a nyersanyagok árának emelkedésével fokozaton felpörög az infláció.

Kockázatok és javaslatok

Az infláció mellett kockázatok között említették még például az euróövezet gazdasági fellendülésének gyengülését, a világkereskedelem lassulását, vagy az amerikai és az euróövezeti monetáris politika normalizálását. Az IMF szakértői a költségvetés egyenlegének javítását, valamint további strukturális reformok végrehajtását indítványozták. Az MNB MTI-nek eljuttatott közleményében kifejtette, hogy a látogatáson kiemelték a versenyképességi fordulat folytatásának jelentőségét is.

További bővülésre számítanak

Az IMF idén a foglalkoztatás és a nemzetgazdaság további bővülésére számít Magyarországon. Leehetőséget látnak a fegyelmezett, növekedést segítő államháztartási környezet kialakítására, valamint az államadósság további csökkentésére, ezáltal a hosszú távú növekedés megalapozására - írta az NGM. Rámutattak arra is, hogy az IMF a kormány kettős célját, a fenntartható gazdasági növekedést és a középtávú növekedési potenciál emelését is elérhetőnek látja.

Forrás:

http://www.kormany.hu/download/4/1d/f0000/Hungary%202017%20A4%20Concluding%20Statement.pdf

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése