Az új lakások boomja még korántsem ért véget

Vissza

Dübörög az építkezési láz: 2016-ban közel 2500-al több új ingatlant adtak át, mint 2015-ben. A kiadott építési engedélyek 2,5-szeresére növekedett az előző évhez képest. A lakásvásárlók egyre több új eladó ingatlan közül válogathatnak.

70 százalékkal több új ingatlan

A gazdasági válság utáni sokk hatására az építőipari beruházások drasztikusan visszaestek, 2013-ban pedig a piac elérte a mélypontot, viszont azóta egyre csak nő a kiadott építési engedélyek és az átadott épületek száma. 2013-hoz képest tavaly 70 százalékkal több új ingatlan jelent meg ezekből a piacon. A kínálatban már most tavasszal is elérhetővé válnak új lakások. Ennél nagyobb mértékű lakásvásárlási és eladási boom indul majd be nyártól, mely folytatódhat a következő 1-2 évben.

Óriási regionális különbségek

A Privátbankár.hu az országos statisztikát vizsgálva rámutatott arra, hogy  jelentős regionális eltérések vannak, az ország gyakorlatilag kettészakadt. Míg Budapesten, a nyugat-dunántúli megyékben és a Balaton-parton sorra épülnek a kisebb-nagyobb társasházak, addig Kelet-Magyarországon kevésbé lelkesek a befektetők.

Szeretik a belvárost

A fővárosban a legnagyobb mértékű a kereslet az új ingatlanok iránt, és ez nem csak az árak meredek emelkedésében, hanem az ingatlanok számában is érzékelhető. 2016-ban 6400 új társasházi lakást adtak el, és több ezren vásároltak előszerződés keretében is tervasztalon lévő ingatlanokat.

Legnépszerűbb területek

Az újlakás piacon a XI. és XIII. kerület a kedvenc, előbbiben 1250, utóbbiban 1300 lakás talált gazdára 2016-ban. A legnagyobb árnövekedés a belvárosban tapasztalható, a VII. kerületben tavaly elérte a 33 százalékot. A legmagasabb értékű lakások továbbra is Pesten az V. és a bel-budai - I., II., XII. - kerületek lakásai a legdrágábbak.

Az új lakások boomja továbbra is fokozódik

Az ingatlanpiacon tapasztalható eddigi új lakás boom továbbra is erősödik, az átadott ingatlanok száma és az ingatlanárak is folyamatosan növekednek. A főváros központi területein a befektetők igyekeznek minél több piacképes lakást kialakítani, így nem ritkák a több száz lakással tervezett társasházak sem. A kertvárosi zöldövezetekben és az agglomerációs övezetben leginkább az önálló háznál olcsóbb sorházak, illetve a kisebb, néhány lakásos társasházak népszerűek.

 

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/duborog_az_ingatlanpiac_hatalmas_kulonbsegek_vannak.1054250.html

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése