Budapest az élmezőnyben az Airbnb kiadásokkal, ezzel új adókra is számíthatunk

Vissza

Több budapesti kerületben is keményen megadóztatják az Airbnb-t. Az alábbiakban kifejtjük ezt a listát.

A józsefváros.hu beszámolójából kiderül, hogy január elsejétől a VIII. kerületben megadóztatják az Airbnb-t. A képviselők egyhangúan megszavazták a kerület polgármestere, Sára Botond előterjesztését a testület november 29-i ülésén.  A rendelet lényege az, hogy az építményadó maximumát, 1898 forintot kell négyzetméterenként fizetnie évente annak, aki Airbnb-n adja ki lakását. Ez azt jelenti, hogy januártól egy 120 négyzetméteres lakás után 218 ezer forintot kell fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha az Airbnb oldalán, vagy más módon, rövidtávra adja ki lakását. A kerület így 120 millió forinttal több adóbevételre tesz szert.

A javaslat így szól:

„…az egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtása elsősorban a társasházi lakások rövid távú hasznosítása, jellemzően az Airbnb és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével valósul meg.”

Józsefvárosban összesen 939 „egyéb szálláshely” található, amelyek többsége magánszemélyek tulajdonában áll. Ők az építményadó alól eddig mentesültek, és csak kommunális adót kellett fizetniük, ami most teljesen megváltozik. A polgármester javaslatának legfőbb oka, saját elmondása szerint az volt, hogy a lakóközösségeknek magasfokú kényelmetlenséggel jár az Airbnb, és ezért az ebből befolyó pénzt is az ott élők javára fogja fordítani.

Tarol az Airbnb hazánkban

Nagyjából egy évtizede van jelen az Airbnb Magyarországon, és hatalmas érdeklődésnek örvend. Budapesten egyre többen adják ki a lakásukat ilyen formában.

Ezeken a helyeken kell még adózni az Airbnb után Budapesten:

  1. Erzsébetváros

Erzsébetváros a kezdetektől fogva adó alá vonta a legtöbb szálláshelyként működő lakásingatlant, így az Airbnb sem lehetett kivétel. Itt idegenforgalmi és építményadót kell fizetni az ingatlanok után a tulajdonosoknak.

Az adó mértéke a törvényben meghatározott maximális mérték, négyzetméterenként 1853 forint.

  1. Budai Vár

2016 óta a Budavári Önkormányzat is adóztatja az online foglalási rendszereken keresztül kiadott ingatlanok tulajdonosait.

  1. Óbuda

Óbudán is él ez a törvény, építmény-adó köteles a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület.

„…ha a magánszemély tulajdonos nem kizárólag lakás céljára használja lakását, lakásrészét 2013. adóévtől építményadó fizetési kötelezettsége áll fenn. Ilyen eset például az is, ha a tulajdonos az Airbnb-n keresztül adja ki a lakását” közölte a helyi önkormányzat.

  1. Budafok

A XXII. kerületi rendelet szerint „amennyiben a magánszemély tulajdonában álló ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakásként, lakóházként szerepel, akkor kommunális adó hatálya alá tartozik”. A lakás nagyságától függően, sávosan kell fizetni: 9 ezer 245 forint a legkisebb összeg, 25 ezer 628 forint a legnagyobb. 

„Amennyiben a felépítmény a tulajdoni lapon nem lakásként szerepel (hanem pl. vendégházként, panzióként), akkor építményadót köteles a tulajdonos fizetni”. Ebben az esetben az éves adó a 100 négyzetmétert meg nem haladó ingatlan esetében évente, négyzetméterenként 1400 forint, míg a 100 négyzetméter feletti ingatlanok esetében 1580 forint.

  1. Csepel

Csepel sem kifejezetten felkapott Airbnb kerület, de itt is van rendelet, amely a helyi adókról szól. „Az a lakás, amelyikben nem a tulajdonos, vagy a vagyoni értékű jog jogosultja, illetve azok közeli hozzátartozója lakik életvitelszerűen nem mentes az építményadó alól.”

A belvárosi lakások a legkeresettebbek

Egy évvel ezelőtt megközelítőleg 1,5 millió volt az eltöltött vendégéjszakák száma Airbnb szállásokon, amely 3,5 százalékkal meghaladta az azelőtti év értékeit. A foglalások 69 százaléka az V., a VI. és a VII. kerületben történik.

Budapest az élmezőnyben

Az Airbnb piaci részesedése Budapesten az európai városokat összevetve az élmezőnybe tartozik.

Az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakákat tekintve a 2016-ban mért 10,2 százalékról 2017-re 14,3 százalékra nőtt, így az Airbnb piaci részesedése Budapesten az európai városokkal összevetve az élmezőnybe tartozik. Párizsban 15,2 százalék, Barcelonában 13,2 százalék volt ez az adat, míg Amszterdamban 11,7 százalék, Madridban 10,1 százalék, Londonban pedig csak 6,9 százalék. A budapesti Airbnb-piacot inkább a professzionális bérbeadók mozgatják A Colliers International Budapestre vonatkozó elemzése szerint, akiknek 65 százalékuk kettőnél több lakást ad ki. Ez a szám meghaladja a legtöbb európai nagyvárosét (40-50 százalékos átlag).

2017-ben is az egyszobás, teljes lakás volt a legnépszerűbb, a foglalások 55 százaléka ilyen fajta szálláshelyre érkezett.

 

forrás: https://hvg.hu/

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése