Budapest Európa top 3 sportfővárosa közé kerülhet

Vissza

Budapest fejlesztése az országban betöltött fontos szerepe miatt elengedhetetlen, mondta Bagdy Gábor főpolgármester helyettes a Világgazdaság Ingatlanpiac 2019-2030 stratégiát építünk! című konferenciáján.

Sikeres főváros nélkül nincs sikeres ország, hangzott el Bagdy Gábor főpolgármester helyettes szájából a Világgazdaság Ingatlanpiac 2019-2030 stratégiát építünk! című konferenciáján. Olyan város teremtéséről beszélt, ahol jó élni, és meglátása szerint ennek az elképzelésnek Budapest egyre inkább megfelel. Azonban kiemelte, hogy Budapest speciális helyzetben van, amiről nem érdemes megfeledkezni, ugyanis a hazai GDP 41 százaléka a fővárosban képződik, és a lakosság 17 százaléka itt él.

Az Economist Intelligence Unit Élhetőségi rangsora szerint a vizsgált 140 város között 2010-ben Budapest az 55. helyen állt, 2014-ben már az 50. helyen, és 2018-ra sikerült a 34. helyre kerülnie, így látható, hogy élhetőség terén egyre jobban teljesít a város.

A főpolgármester-helyettes ismertette a 2030-ig szóló fejlesztési terveket. Ezek közé tartozik a közösségi közlekedés bővítése, Budapest nemzetközi és európai szerepének erősítése, a Duna integrálása a város életébe, a közterületek megújítása. A klímavédelem és a növekvő energiahatékonyság is megemlítésre került, csakúgy, mint a kulturális sokszínűség megőrzése és fejlesztése. A legfontosabb fejlesztési pont a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, amibe két új híd fejlesztése is beletartozik, a Galvani és az Aquincumi híd. A másik fontos közlekedési fejlesztési terv, hogy a csepeli hév a Kálvin térig járjon és csatlakozzon a metróvonalhoz. A közlekedés fejlesztése az egész régiót érintheti majd, az agglomerációból ingázók miatt.

Az 1-es metró felújítása és a vonal meghosszabbítása mindkét irányba is tervben van, a Duna irányába még egy plusz megállót terveznek, így egészen a Vigadó térig érne a metróvonal. Az Örs vezér terén a 2-es metró és a hév vonalának összekapcsolását tervezik, a 3-as metrónál pedig már régi terv, hogy Káposztásmegyerig hosszabbítják, a 4-es metró vonalát pedig egészen Budaörsig tervezik meghosszabbítani.

„Még mindig hátránya a fővárosnak, hogy nehezen lehet bejutni a repülőtérről a belvárosba, az igazi megoldás az lesz majd, ha vasúti megközelítése és a gyorsforgalmi út kiépül” – mondta Bagdy Gábor.

A különböző terek fejlesztésénél nem csak a közlekedés egyszerűsítése a szempont, hanem az élhetővé tételük is, mint a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér esetében is. Ilyen fejlesztéseken évek óta dolgoznak már Bagdy Gábor elmondása szerint, és a cél az, hogy a belváros a Szabadság híd helyett a Petőfi hídig húzódjon.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát is kiemelte, amely tavaly alakult meg. Hangsúlyozta, hogy meglátása szerint egy világos, egyértelmű és strukturális együttműködés alakult ki, ami azért fontos, hogy elérjék a közös célt, miszerint Budapest 2030-ig Európa top 3 sport-fővárosa közé kerüljön.

 

Forrás:

Vg.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése