Budapest világszerte vonzza a külföldi turistákat

Vissza

A Magyarországi szállodák bevétele az eddigi eredményeket is túlszárnyalja, habár a vendégforgalom érdemben nem nőtt a KSH egyik legfrissebb január-június havi statisztikája alapján. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ elemzéséből kiderül, hogy az ázsiai vendégek egyre több időt töltenek a magyar fővárosban.

A budapesti kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíj árbevétele meghaladta a 17,5 milliárd forintot júniusban. A külföldi vendégektől származó árbevétel 17,4 százalékkal emelkedett, ami így meghaladta a 16 milliárd forintot. Ez összefüggésbe hozható a Budapesten megrendezett Európai Dialízis és Transzplantációs Társaság (ERA-EDTA) 9 ezer fős megakongresszusával.

A bruttó szállásdíj árbevétel a januártól júniusig terjedő időszakban elérte a 73,5 millió forintot. Ez a 10,2 százalékos növekedés nagyon hasonlít 2018. első negyedévének dinamikájához, azonban a külföldi és belföldi forgalom között jelentős átrendeződések mentek végbe. A külföldi szállásdíjak 11,8 százalékkal nőttek a január-június időszakban, ami rekordértéknek számít, míg a hazai árbevétel-növekedés teljesen lecsökkent (-2,9 százalék). Az is fontos tényező, hogy a belföldi szállásdíj bevételek 4,4 százalékkal nőttek, ami nagy részben köszönhető a változatos nyár eleji fesztiválkínálatnak.

A 2019-es év első felére vetítve a kereskedelmi szálláshelyek szobafoglaltsága meghaladta a 70 százalékot a fővárosban, miközben a férőhely-kapacitás kihasználtsága egyetlen szállodai kategóriában sem csúszott 50 százalék alá, sőt, a kategória nélküli egységekben és a gyógy szállodákban 7-8 százalékos növekedést mért a KSH.

A teljes első félévben 18.571 forint az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj bevétel (REVPAR) Budapesten. A 4 csillagos szállodák ezen belül is kiemelkedően magas (+14,7 százalékos) növekedési rátát mutattak.

Egy szoba bruttó átlagára már az első félévben meghaladta a 25 ezer forintot a főváros kereskedelmi szálláshelyein, ami rekordnak számít. Januártól júniusig 2.084.615 vendég 4.798.642 vendégéjszakát töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein.

Az Egyesült Államokból érkező vendégek száma volt a legmagasabb májusban és júniusban is, amely a tavaly májusi tengerentúli járatindítások sikerét és népszerűségét is mutatja.

Az USA Budapest második legnagyobb piaca, Németországot megelőzve az első félévi összesítés alapján. A Shanghai-Budapest közvetlen légijárat indítása pedig az ázsiai vendégek hosszabb látogatását eredményezte, változatlan vendégszám mellett.

Az európai piacokon is érzékelhető egy szerényebb növekedés 2019. január-június távlatában. Ebben az időszakban kiemelkedik Egyesült Királyság és Franciaország. Az előbbi 6,8 százalékos, míg az utóbbi 7 százalékos vendégéjszaka növekedéssel tűnt ki.

Az ukrán beutazó piac is szárnyal, az első félévben 49.537 vendégérkezést (+38,2 százalék) és 83.094 vendégéjszakát (+18,7 százalék) regisztráltak Budapest kereskedelmi szálláshelyein, és stabilan ott van Budapest TOP15 vendégpiaca között.

Elmondható tehát, hogy a júniusi hónap kiemelkedő eredményt hozott 2 százalék fölötti vendégforgalom növekedéssel. A második félév adatai még sok változást hozhatnak, mindez kiegyenlítőleg hat, azaz csökkenti a főváros turizmusának szezonalitását, a szakmai várakozásoknak megfelelően.

 

Forrás:

VG.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése