Budapesti ingatlanpiaci jelentés

Vissza

Az idei év első negyed évének végén 6800 eladó lakás várakozott a Budapesti ingatlanpiacon, míg ugyanezen időszak elején 9 százalékkal több lakás várt vevőkre. Ezzel párhuzamosan 2230 otthon értékesítése kezdődött el, de még ezzel együtt is pár hónap alatt kevesebb eladó lakás található a budapesti ingatlanpiacon - derült ki a Cordia budapesti újlakáspiacot vizsgáló legfrissebb elemzéséből.

A keresleti oldal ugyanakkor erősebb időszakot zárt. Az év első három hónapja az utóbbi két év legerősebb negyedéve lett, ugyanis 2500-nál is több lakás talált új tulajdonosra. A megnövekedett kereslet abban is látható, hogy az idén meghirdetett projektek több mint egyharmada már el is kelt.

Emelkednek a négyzetméterárak

Átlagosan 730 ezer forint körül mozog a budapesti újépítésű lakások négyzetméterára, de van olyan része Budapestnek, ahol ennél jóval magasabb árakat lehet tapasztalni. Budán például átlagosan 784 ezer forint egy négyzetméter, azonban a belső budai kerületekben számtalan egymillió forint feletti négyzetméterárral is találkozhatunk.

Pesten ugyanakkor átlagosan 709 ezer forint egy négyzetméter, mely szintén differenciálódik városrészenként. Továbbra is csúcstartó Budapesten az V. kerület, ahol a 2 millió forintot is elérheti egyes lakások négyzetméterára, a másik véglet pedig a IV. és X. kerületek, ahol átlagosan valamivel több, mint 600 ezer forint feletti négyzetméterárral szükséges számolni.

 fewer_apartments_for_sale_rising_demand_2

Diagram: Cordia

Lakáskiadások esetén más a helyzet

Az új vagy újszerű garzonok havi bérleti díja átlagosan 125 ezer forint, a két szobával rendelkező lakások 168 ezer forint, míg a háromszobás albérletek átlagos havi bérleti díja akár a 200 ezer forintot is meghaladhatja.

Sok múlhat az elhelyezkedésen is, hiszen a népszerű, kétszobás lakások piacán a legmagasabb havi bérleti díjat a Nagykörúti lakások valamint a Marina-part esetén kérik el. Ez átlagosan 190 ezer forintot jelent. A XIII. kerület angyalföldi részén ugyanekkora lakásért átlagosan 145 ezer forintot kell fizetni havonta. Így változnak az albérletárak területi különbségek szerint.

Továbbra is az V. kerület a legdrágább kerület, ahol még a kisebb, egyszobás lakások bérleti díja is elérheti a 200 ezer forintos havi összeget.

Változó megtérülési idők

Érdekesség azonban, hogy nem a legdrágább négyzetméterárú lakások hosszú távú kiadása térül meg leghamarabb, hanem a legolcsóbb, külső kerületek lakásai esetén számíthatunk leghamarabb tranzakcióra. Azonban, ezekben az esetekben nagyon óvatosnak kell lenni, hiszen annyira szűk a bérleti piac, hogy kockázatossá válhat a befektetés.

A belső kerületekben átlagosan négy hónap egy négyzetméter megtérülése a teljes vételárból (tehát ha négy hónapig van bérbeadva a vásárolt ingatlanunk, akkor jutunk hozzá a vételár egy négyzetméterre eső részéhez)  a még ennél is drágább Marina-parton, ahol átlagosan 190 ezer forint havi bérleti díjjal, és 890 ezer forintos négyzetméterárral számolva megtérülési idő öt hónap négyzetméterenként. Az Angyalföldön kétszobás lakások átlagos négyzetméterára 620 ezer forint, melynek négyzetméterenkénti megtérülési ideje így négy hónapra tehető.

 

Forrás: vg.hu 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése