CNN: Korlátozásokat vezet be az AirBnb több nagyvárosban

Vissza

London és Amszterdam után újabb korlátozásokat vezet be az AirBnb a lakáskiadásokban, ezúttal Párizs belvárosában. Párizs a cég legnagyobb városának tekinthető, nem meglepő tehát, hogy ebben a városban is igyekszik a cég a hatóságokkal való jó kapcsolat kialakítására. Párizs azonban nincs lenyűgözve.

Kicsit adok, kicsit veszek…

A jelenlegi korlátozás Párizs belvárosát érinti. A francia fővárost évente több mint 14 millióan látogatják, akik számára egyre nehezebb a szálláskeresés. A mostani korlátozás 2018-tól megtiltaná az AirBnb lakáskínálóinak az évi 120 napnál hosszabb lakáskiadást. Azonban csupán 4 központi negyedben. További 16 népszerű kerület továbbra is a lehetetlennel küzdene - vélekednek sokan Párizsban, köztük a város népszerű ingatlanirodái és Párizs főpolgármestere is.

Legfőbb probléma a cég adózásával kapcsolatban merült fel: tevékenységéhez mérten aránytalanul kevés adót fizet be egyes országokban. További támadási felületet pedig az ad, hogy az említett nagyvárosok régóta lakáshiánnyal szenvednek, melyen nem segít az AirBnb terjeszkedése. A meglévő lakásokat sok esetben az AirBnb foglalja le, nem kis fejtörést okozva ezzel a hoteleknek, albérlőknek és a hatóságoknak.

Sok nagyváros bekeményít

Hasonló helyzet alakult ki Londonban és Amszterdamban is, ahol a cég megoldásként 90 illetve 60 napban határozta meg az AirBnb-n keresztül kiadható napok számát. San Franciscoban és New Yorkban a hatóságokkal együttműködve indít el a cég „Egy szállásadó, egy otthon“ című programot, amellyel az a célja, hogy megakadályozza az olyan magánszemélyek tevékenységét, akik több ingatlanjukat is kiadásra kínálják az AirBnb oldalán keresztül.

A bevezetett korlátozások amellett, hogy enyhítenek a hotelek és helyi szállásadók nehézségein, az AirBnb számára jelentős visszaesést jelentenek. Berlinben, ahol szintén szigorított a cég a rövid távú lakáskiadási szabályain a 2017-es évre 10%-os lakáskiadási csökkenéssel számol.

Az AirBnb azonban továbbra is célkeresztben marad; kritikusai szerint továbbra is nagy kárt okoz az ingatlanpiacon. Budapesten is nagy változásokat hozott az AirBnb növekvő népszerűsége – nálunk is elindult a lobbi az AirBnb korlátozásáért.

 

Források:

CNN

Le Figaro

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése