Dobogósként a nemzetközi listán: saját ingatlanban élnek a magyarok

Vissza

A 35 országot tömörítő OECD (magyarul Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országok között harmadik helyezett hazánk ugyanis, tízből kilenc magyar saját tulajdonú ingatlanban lakik. Az ingatlanpiaci trendek is erőteljes vásárlói kedvről számolnak be.


Erős identitásképző elem a saját otthon

A közép-európai országok hagyományosan uralják a mezőnyt, amikor a lakástulajdonlási statisztikákról esik szó. A magyar társadalom erősen röghöz kötött, Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus szerint a volt szocialista régió társadalmainál erős identitásképző elem a saját otthon. Az emberek a felnőttséggel, az önálló élettel azonosítják az ingatlantulajdon megszerzését - olvasható a Pénzcentrum beszámolójában.

A magyarok kevéssel több, mint negyede az önálló lakhatás megoldását jelölte meg céljaként az OTP Ingatlanpont megbízásából készült kutatásban. Az indokok között egyebek is szerepeltek:

  • más környékre költözés (25%)
  • nagyobb ingatlan választása (24%)
  • a generációk szétválása (12%)
  • befektetési célú vásárlás (8%).Öngondoskodási vagy befektetési célú ingatlanvásárlások

A Pénzcentrummal megegyezően a Vg.hu beszámolója is felhívja arra a figyelmet, hogy ez utóbbi adat kicsit csalóka, valójában többen számítanak ma befektetési céllal vásárlónak, mint feltételeznénk. Ugyanis az is befektetésnek minősül, ha valaki magának, későbbi, élethelyzettől függő értékesítés céljából vásárol ingatlant.

„Tehát lakást például azzal a céllal is lehet venni, hogy a későbbiekben önerőt jelentsen egy nagyobb ingatlanhoz. Az életkor előre haladtával pedig ezt értékesítve az ember megteremtheti a tisztes időskor feltételeit, esetleg gyermekének segíthet vele. Ebben az értelemben az ingatlanvétel valójában öngondoskodási vagy befektetési célzatú" - ismertette Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjének megállapítását a Pénzcentrum.


A döntéshez idő kell

A Tőzsdefórum kiemeli, hogy az alapos megfontolást alátámasztja a lakáskeresési idő is. A magyaroknak csak 6 százaléka választja ki a megvásárolni kívánt ingatlant egy hónapon belül. A döntő többség (51%) 2-6 hónapot szentel a keresésre. További hatoduk még ennél is tovább, de azért még egy éven belül meghozza a választásról a döntést. Létezik azonban emellett az lakásvásárlók körülbelül tizedét felölelő csoport is, akik akár másfél-két évet töltenek az alapos ház-, lakáskereséssel.


Forrás:

http://www.penzcentrum.hu/

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése