Drágulnak a lakások, mégis gyorsan elkelnek

Vissza

Bár a hazai lakáspiacon 2016-ban 10 százalékkal drágultak a lakások, még így is egyre több az adás-vétel.

Csaknem tíz százalékkal emelkedtek 2016 negyedik negyedévében a lakóingatlanok árai Magyarországon, amivel az unió országai között a második helyre került. Az első helyen 11 százalékkal Csehország áll, míg az unió átlaga 4,7 százalék volt – írja a Portfolio.hu.  A portál a KSH oldalán elérhető előzetes számokra hivatkozva arról is tudósított, hogy tavaly az utolsó negyedévben a használt lakások esetében a tiszta árváltozás 1,5 százalékos volt, míg az újépítésű lakások esetében 2,5 százalékos drágulásra került sor. Ezzel együtt a tavalyi évben a használt ingatlanokat közel 10 százalékos, míg az új lakások piacát közel 9 százalékos drágulás jellemezte.

Lakásárak történelmi rekordon

Az adatokat a 2013-as mélyponthoz hasonlítva a használt lakásokért közel 34 százalékkal kellett többet fizetnie a vásárlóknak 2016 végén, míg az újépítésű lakások 23,6 százalékkal magasabb árakon keltek el tavaly decemberben. Ráadásul az árak szintje mind a két esetben megdöntötte a 2008-as csúcsot, a használtak 9,2 az újak pedig 11,1 százalékkal drágábbak, mint a válság előtt, vagyis ez az eddigi legmagasabb árak a hazai lakáspiac történetében.

Nemcsak a kínálat, a kereslet is erősödött

A Világgazdaság.hu beszámolt arról, hogy míg az idei év első két hónapjában a tavalyi szintet hozta a piac, márciusban már több mint 20 százalékkal élénkült a keresleti és a kínálati oldal is. Tavaly márciushoz képest a használt családi házak országos kínálati átlagára négyzetméterenként 3 százalékkal 135 ezer forintra, a lakásoké 6 százalékkal 424 ezer forintra nőtt. A területi eltérések azonban hatalmasak: a budapesti lakások átlagos kínálati négyzetméterára az elmúlt egy évben 19 százalékkal 483 ezer forintra, a családi házaké pedig 11 százalékkal 328 ezer forintra nőtt.

Hol történt a legnagyobb volumenű drágulás?

A HVG beszámolója szerint a 300 ezer forintos négyzetméterár alatt nincs eladó új építésű társasházi lakás a fővárosban, a legdrágább ingatlanokért pedig 1,8 millió forintot kérnek négyzetméterenként. A legnagyobb számban 500-700 ezer forint között válogathatnak a vevők. A legnagyobb mértékű árnövekedés a VI. kerületben (23,5%), valamint a IV. kerületben (22,5%) volt. A megfizethetőbb árazású ingatlanok Árpádföldön és Cinkotán (XVI. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Rákospalotán (XV. kerület) és Soroksáron (XXIII. kerület) találhatók.

Luxusingatlanok - 1 millió Ft/ m2 felett

Tavaly szeptemberben a legdrágább lakásért 1,4 millió forintot kértek négyzetméterenként, idén márciusban a rekorder 1,8 millió forintos áron eladó. Közel háromszáz lakás érhető el a bűvös 1 millió Ft/m2 felett, zömében a II. kerületben – Pasaréten, Szemlőhelyen, Törökőr és Zöldmál városrészekben – a XII. kerületben, Svábhegyen, Orbánhegyen, Farkasvölgyben, de ezen az árszinten a XI. kerületi Gellérthegyen és Madárhegyen is akadnak, jellemzően kis lakásszámú projektekben eladó luxuslakások. A magasan árazott lakások másik fókuszterülete Budapesten a pesti belváros, ezen belül az V. kerület (Belváros és Lipótváros), a VI. és VII. kerület Nagykörúton belüli részei (Belső-Terézváros, Belső-Erzsébetváros), de a XIII. kerületi Újlipótvárosban és Vizafogón is elérhető magas presztízsű és ennek megfelelően drága újépítésű lakás.

Forrás:

http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/soha_nem_latott_magassagban_a_lakasarak.246849.html

Fotó: Markovics Gábor (https://ripost.hu/)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése