Egekbe szökött lakásárak Budapesten: az Airbnb hatása?

Vissza

Budapest belvárosa továbbra is a bérlakáspiac legkedveltebb területe, azonban a néhány napos Airbnb lakáskiadások miatt a hosszú távú lakásbérlés ára az egekbe szökött. Emiatt sokak számára már-már megfizethetetlenek a frekventált környékeken, a jó tömegközlekedéssel rendelkező városrészekben vagy az egyetemek közelében meghirdetett lakások.

Az idei év első negyedévét vizsgálva az átlagos havi bérleti díj a fővárosban 122 ezer forint körül mozog, amely négyzetméterárra lebontva 2824 forint volt. Ezt írja az MTI a Rentingo.com felmérése alapján.

Ennél kisebb összegekről a nagyobb vagy kedvezőtlenebb elosztású lakások esetében beszélhetünk, a kisebb, azaz 40 négyzetméter alatti lakások esetében a havi bérleti díj sokkal több lehet – négyzetméterre lebontva 4000-4500 forinttal érdemes számolni. Ezek azok a lakások, amelyek leginkább kelendők az Airbnb-n keresztül. Hosszú távú bérlés esetén ehhez adódik hozzá a fenntartási költség, rezsi illetve közös költségek, amelyek átlagos havi négyzetméterre vetített ára plusz 700 forint kiadást jelentenek.

A kereslet alapján a legnépszerűbb kerületek Pesten az V., VII., XIII. és XIV. kerületek, Budán pedig a II. és XI. kerületek. A legkeresettebb lakásméret a 34-60 négyzetméteres lakás, típusra egy-másfél szobás téglaépítésű, bútorozott lakások fogynak leginkább.

Az I., V. és VII. kerületben nagyon gyakoriak az Airbnb szolgáltatások, ezért ezekben a kerületekben a lakásbérlés árai jelentősen megemelkedtek. 

Aki mentesülni szeretne az Airbnb okozta lakásáremelkedés hatásai alól, annak a fent említett kerületekkel szomszédos városrészekben érdemes kutatnia, ott ugyanis még mérsékelt áron lehet hozzájutni albérletekhez, amellett, hogy nem kerül távol a belvárosi részektől.

Forrás:

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/az-airbnb-miatt-lassan-megfizethetetlenek-a-lakasok/

https://index.hu/gazdasag/2018/04/22/122_ezer_forint_egy_atlagos_fovarosi_alberlet/

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése