Egyre csak drágulnak a belvárosi lakások

Vissza

Erős a kereslet, drágulnak a használt és az új lakások is. Az elmúlt két évben több mint 25 százalékkal emelkedtek Budapest legdrágább kerületében, az V. kerületében az árak. Azonban ez még nem a plafon – mivel régiós szinten Budapest árai elmaradnak egyes fővárosok áraitól, ezért további befektetői hullám várható.

Két évvel ezelőtt Budapest közkedvelt kerületében egy felújítandó lakásért 660 ezer forint/négyzetméter áron lehetett hozzájutni. Ez az összeg ma már 807 ezer forint körül mozog. Újszerű vagy új lakások esetében ugyanez az összeg napjainkban 1,168 millió forint körül mozog.

A kereslet mindezek mellett nagy, így ha valaki egy 100 négyzetméteres lakás vásárlásában gondolkodik, nagyjából 80 millió forinttal kell, hogy számoljon. A kínálat limitált, bár egyre több komplett bérházat újítanak fel, és formálnak át tágas, jó beosztású lakássá. Van, ahol még ennél is magasabb összegekért kelnek el a lakások: a Duna közelében akár 1,5-2 millió forint/négyzetméter áron lehet lakáshoz jutni.

A legnépszerűbb, egyben a legdrágább kerületek, városrészek közül kiemelendő a Bazilika valamint a Parlament környéke és a Szabadság tér.

Több oka is lehet, hogy a drágulás folytatódik. A jelentősen megemelkedett anyagárak és szakemberhiány miatt, a költségek is jelentős mértékben emelkedtek, azonban ez nem tántorítja el a befektetőket, hogy két vagy akár három, vagy annál több lakást vásároljanak, és kiadják, vagy felújítsák azokat. Hiszen a haszon akár 25-35 százalék is lehet.

egyre_csak_dragulnak_a_belvarosi_lakasok2

Ami a rövid, illetve hosszú távú kiadásokat illeti, inkább a hosszú távra kiadott bérlemények a sikeresebbek- Mindemellett sokat számít a bérlőnek az is, vannak-e a lakáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások.

Régiós szinten összevetve látható azonban, hogy Budapest még nem érte el a kritikus drágaság állapotát. Pozsonyban a központban 1.1 millió forintért lehet lakáshoz jutni.

Forrás:

https://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/meg-mindig-millios-uzlet-a-belvarosi-lakas-921286/

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése