Egyre több új lakás épül!

Vissza

Országosan 155 000, ebből Budapesten 45 000 adásvételi szerződés megkötése várható 2016-ban a hazai ingatlanpiacon. Új lakásokból országosan 10 000, ebből Budapesten 5 000 lakást adnak át idén. Budapesten a legnépszerűbb beruházási helyszín a XIII. és a XI. kerület.

Legújabb felmérések szerint idén országosan 10 ezer, ebből a fővárosban 5 ezer lakást adnak át. Az új lakások adásvétele jellemzően a vállalkozói lakásépítéshez köthető, ezért elsősorban a fővárosban és a megyeszékhelyeken várható, hogy az új építés hatására az új lakások aránya is emelkedni fog a tranzakciókon belül.Országosan 370 fejlesztés

Budapesten 270-nél több beruházás van folyamatban, ezekben összesen közel 17 ezer lakás épül, melyek 40 százaléka még vevőre vár. Ezzel szemben vidéken a régióközpontokban, 62 projektben, összesen 1 660 lakás építése van folyamatban. A többi megyeszékhelyen összesen 1 500 lakást hirdetnek. A fővárosban, a budai kerületekben az átlagos projektenkénti lakásszám 35, a pesti oldalon 62, vidéken 30 lakás épül átlagosan egy beruházás keretében.

A fővároson belül, a pesti oldalon a legtöbb lakás a XIII. kerületben épül, ahol több mint 50 beruházás, a fővárosi társasház projektek közel negyede van a megvalósítás különböző fázisában. Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján a XI. és XIV. kerület, melyek a fővárosi lakásberuházások 15 illetve 12 százalékát adják. Jelentős építkezések zajlanak még a főváros belső kerületeiben, a belvárosban és Buda néhány más kerületében is. 

Külső pesti kerületekben már 400 ezer forint alatti négyzetméterárakat is találhatunk

Soóki-Tóth Gábor, elemzési vezető szerint a projekteken belül kínált új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 630 ezer forint. A legmagasabb fajlagos árak az V. és a XII. kerületben jellemzők, ahol az átlag meghaladja 1 millió forintot négyzetméterenként, míg a legalacsonyabb árakkal a külső pesti kerületekben találkozhatunk, ott 400 ezer forint alatti négyzetméterárak is előfordulnak. A legolcsóbb és a legdrágább új lakásoknak 300 ezer illetve 1,4 millió forintba kerül négyzetmétere.

Kevesebb lakás és alacsonyabb árak vidéken

Vidéken száz olyan társasházi lakásprojekt építése zajlik, melyek az online piactereken is megjelentek. A projekteken belül összesen 3000 lakás épül, amely fővárosi beruházások töredéke és a lakásszámok, valamint a fajlagos árak is jóval alacsonyabbak, átlagosan 340 ezer forint négyzetméterenként. A legdrágább vidéki város Sopron, ott az új lakások ára 500 ezer forint is lehet négyzetméterenként, a legolcsóbb új lakást pedig Nagykanizsán találjuk, mindössze 235 ezer forintos fajlagos átlagáron.

(Forrás: http://www.portfolio.hu/)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése