Előnyben a felújított lakások Budapesten

Vissza

Az elmúlt 10 évben jelentősen megnőtt az új lakások száma, ezzel egyidőben a jó állapotú, felújított lakások aránya 44 százalék lett, míg a közepes vagy felújítandó lakások csupán a kínálat 20 százalékát teszik ki. Így ha valaki az elmúlt 10 évben nem fordított energiát a felújításra, komoly versenyhátrányba került a piacon. A kereslet egyre inkább a jó állapotú lakások felé fordul, ezért érdemes lehet felújításban gondolkodni – azonban ezt is érdemes helyesen átgondolni, mert a jelenlegi építőipari leterheltség és drágulás miatt ma már sokkal több pénzbe és hosszabb időbe telhet egy felújítás.

2008 és 2017 között feladott lakáshirdetések és a KSH adatai alapján az ingatlan.com ingatlanhirdetési portál szerint bár sok lakás esett át felújításon, még ennél is többre férne rá a korszerűsítés. Sok esetben történt festés, azonban burkolatcserére, tatarozásra vagy energiakorszerűsítésre alig került sor, mindössze a lakások negyedében.

Országos átlagban a kínálati piacon megjelenő eladó lakások 44 százalékát hirdették jó állapotúként, 20 százalékát újszerűként, 11 százalékát közepes állapotúként, 7-8 százalékát felújítandóként. Budapesten a jó állapotú lakások aránya 49 százalék.

Ezek az arányok számokban mérve annyit jelentenek, hogy akár milliós nagyságrendű is lehet azon lakások száma, amelyek közepesnél rosszabb állapotban vagy felújítandó lakásként várják új tulajdonosaikat.

Azonban érdemes arra is figyelni, hogy nem mindenkinek jelenti ugyanazt a „jó“ állapotú, „újszerű“, stb. megnevezések. Sokszor az eladók pozitívabban jellemzik az ingatlanokat, ezzel több vásárló figyelmét hívják fel, sőt eltorzíthatják az értékítéletet is.

Egyértelműen látszik az is, hogy a jó állapotú lakások iránt sokkal magasabb a kereslet, éppen ezért érdemes lehet még eladás előtt lakásfelújításba invesztálni. Ugyanakkor az építőiparban jelentkező jelenlegi munkaerőhiány, drágulás és túlterheltség miatt érdemes felmérni, hogy mennyi erőforrást és mennyi időt szükséges ráfordítani a felújításra, és ennek megtérül-e majd eladáskor az ára.

 

Forrás:

https://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/rengeteg-magyar-lakas-var-alapos-felujitasra-92911.html

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése