Építőipar: Magyarországon növekszik leginkább a termelés az EU-ban

Vissza

Magyarországon több, mint 35 százalékkal emelkedett az építőipari teljesítmény az előző év azonos időszakához képest. Elmondható tehát, hogy Magyarországon az ágazat jobban teljesít, mint Európa nyugati részein. Az Európai Unióban teljes egészében csökkent az építőipari termelés júniusban, az euroövezetben pedig stagnált havi összevetésben.

Folyamatosan növekvő tendenciát mutat az építőipari termelés Magyarországon, mondta el Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termékszövetség elnöke a Kossuth Rádió: A nap kérdése című műsorában. Júniusban az épületek építése 23,5 százalékkal, az egyéb építményeké 16,5 százalékkal nőtt. Az ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést az épületeknél. A termelés mértéke az épületek építésében 20,3, az egyéb építmények építésében 15,6, a speciális szaképítésben 23,5 százalékos volt az éves összevetésű növekedés júniusban.

Szarka László azt is elmondta, hogy az építőipar Magyarországon most kezdte el kiheverni a válságot, és most kezd stabil lábakra állni.

Az építőipar megbízói oldalának egészét nézve százalékban állami intézményi beruházásokból áll, amit a versenyszféra ipari beruházásai követnek 20 százalékkal. A maradék az új lakásépítések és felújításokból áll.

További növekedésre lehet számítani

Az építőipar teljesítményének növekedése a következő félévben is kitart majd a szakember szerint. A gyártók egy része azonban jövőre visszaesésre számít, ezt a kivezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa is befolyásolja, és az is meghatározza, hogy mi lesz helyette. A vidéki CSOK is fontos tényező, de ennek hatására csak később lehet számítani. Azt is megjegyezte, hogy egyes területeken a munkadíjak akár 65 százalékkal emelkedtek.

A megbízási volumenek is nagymértékben növekedtek, a piac tavaly meghaladta a háromezer milliárd forintos összértéket magas- és mélyépítésben, és ez a továbbiakban várhatóan tovább fog nőni, adta hozzá.

Nagy az igény a lakásfelújításokra

Hatalmas lett az igény a lakásfelújításokra, ami a gépészetben mutatkozik meg. Ezt egy szigorú jogi környezet határozza meg, erre példa, hogy a szakemberek sokkal több hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi és energetikai kihívásokra. Véleménye szerint erre érdemes figyelni, mivel nagy különbség van a használt és új építésű ingatlanok között napjainkban.

Az Európai Unióban

Az Eurostat nem végleges adatai szerint az euróövezet 19 tagállamában stagnált, Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,3 százalékkal esett vissza az építőipari termelés júniusban, az előző hónaphoz képest. Az előző év egyező időszakához viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt a termelés az euróövezetben, az unió egészében pedig 0,6 százalékkal.

Júniusban a legnagyobb csökkenést Szlovéniából (-6,7 százalék), Romániából (-2,8 százalék) és Portugáliából (-1,4 százalék) jelentették. A legerősebb növekedést Magyarországon mérték (1,7 százalék), de Franciaország és Csehország is az élbolyba kerültek.

Tavaly júniushoz viszonyítva Romániában (+23,3 százalék), Magyarországon (+20,2 százalék) és Szlovéniában (+5,5 százalék) történt a legnagyobb növekedés. Csökkenést mértek Szlovákiában (-2,1 százalék), Nagy-Britanniában (-2 százalék), Svédországban (-0,9 százalék) és Belgiumban (-0,3 százalék).

Az adatok hiányosak, mivel 12 országról még nem készült felmérés.

 

Források:

1. Hirado.hu

2. VG.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése