Helyzetjelentés Budapest Airbnb piacáról

Vissza

Korábban már sokat lehetett olvasni arról, hogy Budapest népszerű, belső kerületeiben szigorítják a szabályozást a rövid távú lakáskiadások esetében. Ennek, és az egekbe szökő albérletáraknak köszönhetően némileg változott az Airbnb magyar fővárosban betöltött szerepe. Lássuk, milyen változásokra lehet számítani.

Az adatok azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy az utóbbi években folyamatosan nőtt az Airbnb-s lakások száma Budapesten, a tavalyi évhez képest nem tapasztalható egyelőre növekedés. Ez a stagnálás két dolognak tudható be:

(1) számos kerületben annyira szigorú szabályozással kötik a rövid távú lakáskiadásokkal foglalkozók kezét, hogy sok esetben nem éri meg belevágni;

(2) emellett olyan mértékben növekedtek az albérletárak, hogy sokan inkább fix, magas, havi összegért hosszútávra adják ki lakásaikat.

Budapest népszerű turistacélpont, ezért tulajdonképpen van létjogosultsága a fővárosi Airbnb lakásoknak. Azonban az engedélyek megszerzése egyre nagyobb fejtörést okoz a tulajdonosoknak, hiszen számos kerület vezetett be olyan intézkedést, amely kifejezetten az Airbnb megoldásokat támadja.

A VIII. kerület esetében például a társasházak engedélye kellett hozzá, mert az egyéb szálláshely-szolgáltatást a szervezeti és működési szabályzatba is be kell emelni. Az V. kerületben most a társasháznak annyit kell tennie, hogy határozatképes közgyűlést szervez, ahol megszavaztatja Airbnb-s lakás működését. A VI. kerületben minden ilyen típusú lakásfelhasználás esetén például szobánként parkolómegváltási díjat kell fizetni. Ez pedig lokációtól, a ház elhelyezkedésétől függően esetenként 1-1,5 millió forint lehet parkolónként.

Továbbra is azoknak a lakásoknak nagyobb az esélye arra, hogy szezonon kívül se maradjanak üresen, amelyek valamilyen plusszal rendelkeznek, vagy a luxus szegmensbe tartoznak. Így, ha nem is sikerült csökkenteni az Airbnb-s lakások számát Budapesten, a minőségibb, többet nyújtó lakások felé tolódik a hangsúly.

Így tovább folytatódik a városok és az Airbnb megoldások közötti feszültség, hiszen a turisták örömmel veszik az Airbnb lehetőségét, és ki is használják, a városvezetés és a lakók azonban sokszor nem támogatják a rövid távú lakáskiadások működését. Meglátjuk, lesz-e érdembeli változás a jövőben?

 news_from_budapest_airbnb_market__

 

Forrás:

https://zoom.hu/hir/2018/08/23/fordulat-varhato-a-fovarosi-airbnb-s-lakaskiadasban/

Kép forrása:

Google

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése