Hihetetlen mennyiségű lakás került a piacra Budapesten

Vissza

Egy kicsit a jövőbe pillantottunk, hogy kiszámítsuk hány új lakásra lehet számítani a piacon. Az 500 készülő projekt nagyrésze már idén befejeződhet, és ez összesen 25 ezer lakást foglal magában, így csak idén 15 800 új lakóingatlan kerülhet a piacra, aminek egy része már el is készült. A most épülő lakások 69 százaléka már vevőre is talált. A fejlesztők körében a XIII. kerület a legnépszerűbb, itt összesen 6750 lakás építése zajlik.

A Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb elemzése szerint összesen 500 projekt keretein belül 2019 második negyedévében a legalább négylakásos, új budapesti társasházakban közel 25 ezer új lakást építenek. Ezek közül a lakások közül csupán 31 százalék nem talált még gazdára. Az árak tekintetében emelkedés figyelhető meg. Három hónap alatt összesen 4,5 százalékkal emelkedett a négyzetméterár azoknál a lakásoknál, ahol a fejlesztők feltüntették az árat és még nem vették meg vagy foglalták le a lakásokat.

Ezek a projektek a város különböző pontjain helyezkednek el, de a fejlesztők legkedveltebb helye még mindig a XIII. kerület, ahol jelenleg 6750 lakás épül. A VIII., IX. és XI. kerületek is felkapottak, itt is több ezer lakás fejlesztése van folyamatban. A XXI. kerület áll a sor végén, itt mindössze 56 ingatlan kerül piacra a közeljövőben, ami összefüggésben lehet a kevésbé kedvező lokációval. A magas építőipari költségek érintik a beruházót, még ha a telekárak itt olcsóbbak is, ezért preferálják a jobb elhelyezkedésű területeket. Viszont a kisebb lélekszám miatt ezek a területek jóval élhetőbbek és pénztárca barátabbak.

Ez az év lesz a csúcsa a befejezett projekteknek és az új lakások számának, habár sok projekt befejezése a kedvezményes áfameghosszabbítás miatt későbbre csúszott. Több mint 4600 lakás építése fejeződött be 2019 második negyedévében, 68 projekt keretein belül, de a következő negyedévekben is hasonló értékre lehet számítani.

A következő negyedévekről

Amikor még nem jelentették be a kedvezményes áfa meghosszabbítását a fejlesztők több mint 9000 új lakást ígértek 2019 végére, azonban ez a szám 4300-ra csökkent. Az is látszik, hogy a meghosszabbítás bejelentése után egyre több lakás várható átadása jelent meg 2020-ban és utána. A befejezett lakások száma emelkedett az előző negyedévhez képest, 3000-ről 4600-ra. A pontos számot csak év végén tudhatjuk meg, de az eddigi számítások alapján 15 800 új lakást fognak átadni idén.

 

Forrás:

Portfolio.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése