Ingatlanadózási tudnivalók Magyarországon

Vissza

Ha ingatlaneladásra szánja magát egy tulajdonos számíthat bizonyos költségekre, amikkel jobb még az elején tisztában lenni. Különösen azok számára fontos ez, akik később szeretnének új ingatlant vásárolni a befolyt összegből és hitelfelvételén is gondolkoznak. 

Ha egy ingatlan 2013 után került átadásra személyi jövedelem adó-fizetési kötelezettség keletkezik az új tulajdonos számára. Ezt az adót akkor kell kifizetni, ha a megvásárolt ingatlan drágábban kerül eladásra, mint amennyiért korábban megvásárolták, derül ki a bankmonitor.hu portál adataiból.

Tizenöt százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni a haszonból abban az esetben, ha magánszemély értékesíti az ingatlant vagy haszonélvezetet. 

Mi számít bevételnek?
 • eladási ár
 • az ingatlanért cserébe kapott dolog piaci értéke
 • a vevő által fizetett késedelmi kamat
 Milyen költségek csökkenthetik az adóalapot?
 • a szerzéssel kapcsolatban fizetett illeték,
 • az ingatlanért eredetileg fizetett vételár,
 • a vásárlás óta végrehajtott értéknövelő beruházások, felújítás értéke,
 • az eladás előtt 24 hónapon belül végrehajtott állagmegóvással kapcsolatos munkák, amelyek összege meghaladja a szerződésben szereplő összeg 5 százalékát (ezeket a kiadásokat számlával kell tudni igazolni),
 • amikor öröklésről van szó az az összeg, ami alapján az illetéket megállapították, illetékmentes öröklés esetén a hagyatéki leltárban szereplő összeg érvényes,
 • ajándékozás által szerzett tulajdonszerzés esetén az eladás utáni vételár 75 százalékát kell figyelembe venni, ebben az esetben más költségeket már nem lehet felszámolni,
 • a vásárlással kapcsolatban kifizetett szakértői díjak és ügyvédi költségek,
 • a hirdetések és ingatlanközvetítői jutalékok költségei

Jövedelemnek számít az eladásból származó bevétel és az elszámolható költségek különbözete. Csak abban a szélsőséges esetben nem kell adózni, ha a költségek nagyobbak, mint az ingatlan eladásából származó bevétel.

A kiadásokat minden esetben számlával vagy egyéb okiratokkal kell igazolni, de adóbevalláshoz nem szükséges ezeket benyújtani. Ezeket öt évig minimum érdemes megőrizni.

Az adózás mértéke

Ingatlaneladás esetén meghatározza a számított adó összegét az, hogy egy adott személy mennyi ideje van birtokában az ingatlannak. A teljes számított összeg után meg kell fizetni a 15 százalékos jövedelemadót amennyiben 2018-ban adunk el egy olyan ingatlant, amit 2016-ban vagy ezt követően vásároltunk. Azonban, ha a lakást/házat 2013-ban vagy előtte vásároltuk akkor már nincs személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségünk. Ha 2016-ban vettük az ingatlant, akkor 10 százalékkal, ha 2015-ben, akkor 40 százalékkal, ha 2014-ben, akkor 70 százalékkal csökken az adóköteles jövedelem.

Forrás: https://www.napi.hu/ingatlan

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése