Ismét jó év előtt áll az ingatlanpiac?

Vissza

2017 minden szempontból sikeres évnek számít az ingatlanpiacon. Már ötödik éve folyamatosan nőnek az árak, újabb és újabb beruházások indulnak városszerte és az építkezési kedv is új erőre kapott. Szakértők szerint ez a kedvező tendencia 2018-ban is folytatódhat.

A tavalyi évben a harmadik negyedévig összesen csaknem 8000 új lakást épült, és további 28 ezer kapott építési zöldutat. Emellett az árak a legdrágább budapesti kerületben rekordmagasságra emelkedtek, az V. kerületben az átlag négyzetméterár 700 ezer forint körül mozgott. Növekedett továbbá az ingatlanok iránti kereslet is. Ennek okai között találjuk megannyi kedvező hitelkonstrukció megjelenését, az Otthonteremtési Kedvezmény felhasználási lehetőségeinek bővülését, valamint a fix kamatozású lakáshitelek lehetőségeit. Ezek együttesen növelték a vásárlási kedvet. Emellett a beruházók ösztönzésére kedvezően hatott az egyszerű bejelentési szabályozás, az áfa visszaigénylés és az 5%-os áfakulcs lehetőségei.

Az idei év pedig még ennél is jobb mutatókat hozhat. A 2016-ban bejelentett építkezést ösztönző intézkedések hatására elindult nagy beruházási kedv projektjei közül számos az idei évben kerülhet átadásra. Ez Budapesten közel 9000 társasházat jelent. Ketyeg az idő a kedvezményes 5%-os építési áfa számára is, 2019-ben a határidő lejár, és kivezetésre kerül. Noha sokan bizakodnak a határidő meghosszabbításában, mégis inkább arra lehet számítani, hogy a beruházók igyekeznek lezárni addig a folyamatban levő projektjeiket. Szakértők úgy vélik, hogy 2018-ban és 2019-ben az építési volumen meghaladhatja a 30 ezres szintet, azonban hosszú távon inkább az várható, hogy a kereslet mértéke beáll a nagyjából 25 ezres lakásszámra.

Mindezek mellett a budapesti ingatlanpiac továbbra is dübörög. Kedvező helyzetbe kerülhetnek befektetők, bérbeadók, vásárlók és bérlők egyaránt.

 

Forrás:

https://www.irodakereso.info/cikkek/irodapiaci-hirek/2018-is-az-ingatlanpiac-eve-lesz

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése