Jobban megy a használt lakás, mint az új – főleg egy kis rásegítéssel

Vissza

Most érdemes túladni a használt lakásokon a megugró kereset miatt. Számos oka van annak, hogy ismét kedvező helyzetbe került a használt lakás piac, azonban egy biztos: az újépítésű lakások körüli bizonytalanságok inkább a használt lakások felé terelik a vásárlókat. Jelenleg 3-6 hónap az átlagos eladási idő, azonban a legszerencsésebb szenárió (jó ár, gyors eredmény) eléréséhez sokszor az egyenes út az ingatlanközvetítőkön keresztül vezet.

Kedvező környezet a használt lakások számára 

Az elmúlt évben (években) hatalmas ugráson ment keresztül az új lakás piac, számos beruházás készült el, volt folyamatban, vagy tart az építése jelenleg is. Azonban sok helyen mára egy-egy lakónegyed építésének ütemezése akár fél évet is csúszhat a tervezett határidőhöz képest. Nem is beszélve azokról az előrejelzésekről és tapasztalatokról, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy nemcsak a költözés határideje, hanem az épület minősége, környezete, kivitelezése sem úgy alakul, ahogyan az a megállapodás idején felmerült.

Éppen ezért egyre többen keresnek inkább használt lakásokat, ahol sem várakozási idő, sem váratlan meglepetések nem jellemzőek. A használt lakáspiacon belül természetesen van különbség a jó állapotú, és a felújítandó lakások között – ez azonban nem zsákbamacska, az érdeklődő be tudja kalkulálni ezeknek költségeit is az árba.

A piacot általánosságban magas kereslet jellemzi (mind a használt, mind az új lakások piacán), így az eladásra szánt lakások sokszor hónapokat várnak, míg megtalálják új tulajdonosukat. Számos feltételhez kötött az ingatlan értékesítése, így nem mindegy a lokáció, az állapot, az ár-érték arány, a közlekedési lehetőségek, a lakásméret, vagy az elosztás sem. Azonban mindezek mellett a folyamat ma már jelentősen meggyorsítható, ha egy tapasztalt, gyakorlott ingatlanközvetítő segítségét is kikérjük a lakás értékesítésekor.

Növekszik az ingatlanközvetítőkbe vetett bizalom

Az elmúlt években a lakáshirdetések jelentős részénél megtalálható volt az „ingatlanközvetítők kerüljenek“ kifejezés, amely a szakmával szembeni bizalmatlanságból fakadt. Mára azonban a helyzet kezd megváltozni. Egyre többen bíznak meg szakembereket az ingatlan értékesítésével, a legtöbb esetben pedig az eredmény magasan behozza ennek árát.

Az ingatlanközvetítői szakma mára olyan információkkal, háttérrel, tapasztalattal és tudással rendelkezik, aminek kiaknázása sokat számíthat a lakás értékesítésekor. Első szempont az ingatlan árazása, melyben az ezzel foglalkozóknak jelentős tapasztalata van. Nem mindegy, hogy áron alul, felül vagy éppen megfelelő szinten áruljuk az ingatlant – hiszen ez akár kedvezőtlenebb vagy jóval hosszadalmasabb adásvételt eredményezhet. Az eladási idő pedig a második fontos szempont, amely tehát szorosan összefügg a jó árazással.

Érdemes azonban tájékozódni az ingatlanközvetítők között is, hiszen nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott irodákat érdemes csak megbízni. Nem mindegy, hogy egy ingatlanközvetítő csupán az elmúlt 2-3 év tendenciáira lát rá, vagy már évtizedes tapasztalattal rendelkezik. Az egyik legnagyobb budapesti ingatlanokkal foglalkozó cég, a Tower Ingatlan Csoport immár 15 éve figyeli a piacot, így maximális szakértelemmel támogatja ügyfeleit ingatlan adás-vétel területén is.

Felmérések, és visszajelzések szerint azok között a tulajdonosok között, akik ingatlanközvetítőt bíznak meg lakásuk értékesítésében 80 százalékban kelnek el az igényeknek megfelelően a lakások, míg ott, ahol inkább maguk igyekeznek megoldani a lakáseladást ez az arány csupán 60-66 százalék.

Érdemes lehet tehát áldozni arra, hogy felkeressünk egy tapasztalt ingatlanközvetítőt, hiszen minimális befektetéssel nemcsak időt spórolhatunk meg, hanem jelentős összegeket is nyerhetünk lakásunk eladásán.

Forrás:
- https://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/aprosagokon-mulik-a-sikeres-ingatlaneladas-91261.html
- https://www.vg.hu/vallalatok/fejre-allt-az-ujlakas-piac-2-814533/
- https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/erre-keszulj-ha-el-akarod-adni-a-lakasod.279497.html?k=14&i=279497
- https://www.towerbudapest.com/hu/rolunk

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése