Készüljön a több központú Budapestre!

Vissza

Budapesten rengeteg változás figyelhető meg az építészeti fejlesztéseknek köszönhetően. Több új városközpont kialakulása van kilátásban, azonban akkor válhatnak csak valóra a fejlesztők törekvései, ha megfelelő funkciókkal vannak ellátva ezek a területek. Ebbe beletartoznak a szórakozási, kikapcsolódási, sportolási és bevásárlási lehetőségek is, egyszóval, hogy az ott élő emberek semmiben ne szenvedjenek hiányt.

A Budapesti lakosok tudják, hogy hova érdemes menni, ha kulturális programokra vágynak, vásárolni szeretnének, vagy épp a péntek esti bulit tervezik, azonban ezeknek a csomópontoknak van egy olyan hátrányuk, hogy borzasztóan zsúfoltak. A városfejlesztők azonban azzal az ötlettel álltak elő, hogy az új beruházásokat olyan szabályozásokkal hagyják megépülni, ami segítene új városközpontok kialakulásában, ezzel pedig csökkenne a nyomás a már meglévőkön.

Váci út

A Váci úti irodafolyosó már most jól szemlélteti, hogy milyen fontos szerepe lehetne a belváros tehermentesítésében a funkciók átgondolásának és összehangolt fejlesztésének. Több tízezer ember dolgozik itt, és a tervezett fejlesztésekből aódóan még több fog a jövőben.

A Lehel tér és Árpád híd közötti szakaszon az látható, hogy az ott dolgozók számára nincs semmi munka utáni kikapcsolódási, vagy szórakozási lehetőség. Ebből is látszik, hogy sok esetben nem automatikus ezeknek a funkcióknak a megjelenése a forgalmasabb városrészeken. Hiányoznak az este is nyitva tartó, nem csak élelmiszert kínáló egységek, így, ha egy munka utáni sör, vagy egy kellemes vacsora a terv a dolgozók számára, akkor mindenképp a belvárost kell megcélozniuk - hívta fel a figyelmet Dános Pál, a KPMG igazgatója.

Tehát elmondható, hogy inkább közlekedési folyosóként és munkahelyként funkcionál ez a környék, az emberek nem igazán jönnek ide, ha munka utáni elfoglaltságra vagy szórakozási lehetőségekre vágynak. Ez annak tudható be, hogy a piac nem a kísérletező kedvéről híres, így nem lehet teljesen rábízni a fejlesztéseket.

A beruházók, az önkormányzatok és az állam összehangolt tevékenysége, egy hosszabb távú stratégiai terv léte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújuló városrészek hozzájáruljanak a belváros tehermentesítéséhez - mondta a szakember.

Legnagyobb projektek

A tehermentesítés megvalósításának érdekében, aki most épít irodaházat a Váci úton, annak a föld alatt garázst, a földszinten pedig üzleteket kell kialakítania. A lehetőségek most kedvezők az ilyen tervek megvalósítására, hiszen rengeteg hatalmas fejlesztés zajlik Budapesten, amiket még nem késő ellátni a megfelelő funkciókkal. Szálláshelyek, éttermek, pubok, kocsmák, üzletek és több más egység létrehozása járulna hozzá a belváros tehermentesítéséhez.

A legnagyobb készülő projektek Budapesten:

  • a Futureal fejlesztésében az Etele Pláza
  • a Property Market fejlesztésében a Budapest Projekt
  • az HB Reavis fejlesztésében az Agora Budapest
  • a Gránit Pólus Csoport fejlesztésében a Centrál Park
  • az Optima Befektetési Zrt. fejlesztésében a Reno udvar
  • a SKANSKA fejlesztésében a Vízművek székházának helyére épülő irodaház
  • a Wing Zrt. fejlesztésében a Liberty House
  • az APD Real Estate Kft. fejlesztésében az egykori Közvágóhíd területére épülő irodaház

A több központú város előnyei

A több központúság nem új gondolat Magyarországon, már a 19. század végén jelen volt, amikor a gyors városnövekedés túlzsúfolttá tette a főközpontot. A központrendszer fejlesztése az elmúlt évtizedekben is foglalkoztatta a szakembereket.

A több központú város fejlődését elősegíthetik a különböző ingatlanfejlesztések. A hagyományosan kialakult egykori helyi központok, mint Rákosliget vagy Cinkota központ, vagy az elmúlt évtizedek során kialakított alközpontok, mint az Örs Vezér tere és a kerületi központok, mint a Böszörményi út megújításával, megkopott funkciógazdagságának újra fejlesztésével valósítható meg akár több különféle beruházás összehangolt együttesével, akár pedig nagyobb, integrált projekt esetén egyetlen sokszereplős akció keretében - mondta el Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont vezető tanácsadója.

A funkciósűrűség és a funkciógazdaság változatossága a kulcsszó. Szükség van színvonalas szolgáltatásokra, kiskereskedelmekre, rekreációs központokra, és még megannyi létesítményre egy területen belül. Ehhez társulhatnak lakások, irodai munkahelyek is. Egy városban a központok mellett több alközpont is kialakul a racionalitás jegyében. A nagyobb választék nagyobb vonzással rendelkezik.

A térbeli munkamegosztás a többközpontúság feltétele és előnye. Emellett fontos szerepet játszik a környezetterhelés térbeli megoszthatósága (mérsékelt közlekedési igény), a multimodalitás (a közlekedési módok diverzifikált kínálata), parkok - zöldfelületek, gyalogos elérhetőség (“walkability"/“kis távolságok városa"), megfelelő identitás (építészeti arculat, image, kulturális üzenet). Az új generációkra gyakorolt hatások miatt a városközpontok is megváltoznak a jövőben (AI, IoT, robotika, Big Data, sharing, önvezető járművek, smart solutions, energia- és vízmérleg, a környezeti minőség iránti igény növekedése stb.) - mondta el dr. Nagy Béla, a Mű-Hely Tervező és Tanácsadó Zrt. várostervezője.

A rövidebb távolságok, utazások, az erősebb helyi gazdaság a többközpontú város legfőbb funkcionális előnyei. A környéken élők itt költik el a pénzük nagyobb részét. A rendezett központok pedig jelentős hatást gyakorolnak az ingatlanárakra.

Környezeti szempontból sem elhanyagolhatók ezek a változások, mivel a rövidebb távolságok előtérbe helyezik a gyalogos és biciklis közlekedést, ami a zajterhelést is csökkenti a káros anyag kibocsájtás mellett.

Ingatlanfejlesztésből városközpont

Az ingatlanfejlesztés általában pár épületre terjed ki és profitorientált, míg nagyobb területeknél városfejlesztésről beszélünk. A határ a kettő között könnyedén összemosódhat amennyiben az ingatlanfejlesztés mérete és funkcionális összetettsége meghalad egy bizonyos szintet, viszont piaci értelemben nem. Célszerű többféle forgatókönyvben gondolkodni, hiszen a tömeg gondolkodása gyorsabban változik, mint az azt körülvevő materiális világ. A város közelít egy internetes platformhoz a mai generációk értelmezésében: használni akarják az általa nyújtott lehetőségeket – foglalta össze dr. Nagy Béla.

 

Forrás:

Portfolio

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése