Kevesen veszik igénybe a CSOK-ot

Vissza

AZ OTP szakértőinek elmondása szerint idén körülbelül negyvenezren lennének jogosultak az új családtámogatási kedvezményre, s arra számítottak, hogy a jogosultak csaknem fele bízza meg őket az igénybevétellel. Az információk azonban azt mutatják, hogy a valós igénylők és a puszta érdeklődők között nagy a különbség – számolt be a Magyar Idők.

 

Február végéig az OTP-nél mintegy ötven háromgyerekes igénylő adta le a kérvényét a tízmillió forintos támogatásra, körülbelül harmincan kívánták igénybe venni az ugyanekkora összegű hitelt, valamint negyvenen nyújtottak be adó-visszatérítési kérelmet. Ezzel szemben 2016 első két hónapjában összesen 14 000-nél is többen érdeklődtek a pénzintézetnél a támogatási programról, feltehetően valós szándékkal. Ezeknek az érdeklődőknek körülbelül a negyede kifejezetten a 10 + 10 millió forintos konstrukcióval kapcsolatban szeretett volna információhoz jutni.

Az FHB Bank beszámolója szerint a befogadott kérelmek aránya jóval kisebb, mint az érdeklődőké. Ez főleg annak köszönhető, hogy a többség a háromgyermekes családokra vonatkozó, új építésű tulajdonok esetében érvényes támogatással kapcsolatban kívánt informálódni, míg sokan az új szabályok hatályba lépésére vártak. Az új ingatlanokra szóló támogatásokra leadott jelentkezések értelemszerűen csúsznak, hiszen az építés huzamosabb ideig tart. Az érdeklődés szintjét az a tény is mutatja, hogy az FHB honlapjáról elérhető alkalmazást, amely segít megmutatni, hogy jogosult-e valaki a CSOK-ra, vagy sem, több mint százezren használták már. Az FHB-nál benyújtott igénylések harmadára igaz, hogy az igénylő család vállalt még egy, vagy több gyereket – a jelentkezők többségének már volt két gyermeke.

A már befogadott igénylések több mint harmada vagy a fővárosból, vagy Pest megyéből érkezett. Ezeknek a 85%-a használt ingatlanok megvásárlását veszi célba, emellett pedig a többség hitelfelvétellel is kalkulál. Az FHB hasonló arányokra számít az elkövetkezendő időkben is, különösen annak ismeretében, hogy egyelőre még mindig kevés ház és lakás felel meg a CSOK előírásainak.

Az UniCredit Bank közleményében arról szám be, hogy az új szabályoknak megfelelő igényléseket csupán február eleje óta fogadnak. Emellett azt is elárulták, hogy leginkább azok veszik igénybe náluk a támogatást, akiknek már eleve van három vagy több gyermekük. Hozzátették, hogy a korábbi kérelmek 80%-a használt ingatlanokra irányult, illetve hogy az ezeket benyújtók leginkább a fővárosban és az agglomerációban, megyeszékhelyeken vagy azokhoz közeli városokban keresték új otthonukat.

Az Erste Bank rövid nyilatkozatában kifejtette, hogy a szabályokban és az előírásokban beállt változások miatt szükséges, hogy az ügyfelek újfent tájékoztatva legyenek. Kiemelték, hogy továbbra is használható a CSOK önerőként náluk.

A Budapest Bank szintén erős érdeklődést tapasztalt, már az év első napjaitól kezdve. Figyelmeztettek, hogy a szükséges dokumentumok kiállításának költségei valamint érvényességi idejük kötöttsége miatt fontos, hogy az ügyfelek csak azután kezdjenek hozzá a benyújtandó hivatalos iratok beszerzéséhez, miután egyeztettek egy ebben illetékes banki tanácsadóval.

 

 

(Forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/02/22/alig_fogy_a_csok/)

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése