Lakásárak és bérleti díjak alakulása Magyarországon és Európában

Vissza

Az Eurostat elemzése szerint Magyarországon az áremelkedés lassulása figyelhető meg a lakáspiacon, ami mind a befektetni tervezők, mind a vevők, mind pedig a bérlők számára jó hír.

Fél év alatt Magyarország visszacsúszott az elsőről a tizedik helyre a többi EU-s országhoz viszonyítva a lakásárak növekedése tekintetében. Ugyan az EU-s 4,1 százalékos átlagot túlteljesítjük, a 2019 első negyedéves 11,3 százalék 7,8 százalékra mérséklődött a harmadik negyedévre.

Az Eurostat adatai alapján Magyarországon és Lettországban történt jelentős változás a lakásárak tekintetében. Míg Magyarországon az árak mérséklődtek, Lettországban nagymértékű drágulás figyelhető meg. Az Észak-európai államok stabilan tartják korábbi helyezéseiket.

Az árak alakulása 2007-2019 között

A 2007-től 2019-ig tartó 12 éves periódus során a lakásárak 19, a bérleti díjak 21 százalékkal növekedtek az Európai Unióban. Megfigyelhető, hogy míg a bérleti díjak folyamatosan emelkedtek, a lakásárak drágulásában volt egy 2013-ig tartó csökkenés.

Ez azt jelenti, hogy a bérbeadásból származó hozamok 2013-ban magasabbak voltak, mint az azt megelőző, vagy az azt követő években.

Volt olyan ország ahol a bérleti díjak, máshol a lakások árai emelkedtek nagy ütemben, és volt ahol mindkettő arányosan növekedett (Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik). Egyedül az utóbbi években lett jellemző az, hogy az áremelkedés üteme elkezdte meghaladni a bérleti díjak növekedésének ütemét.

A legtöbb országban általában megfigyelhető, hogy az árak és a bérleti díjak hasonló mértékben emelkedtek, azonban vannak kivételek. Görögországban mindkét szám a negatív tartományba esik, a lakásárak 40, a bérleti díjak 20 százalékot csökkentek, és az ország azóta sem tudta kiheverni a válságot. Románia és Írország hasonló lakásár csökkenést mutatnak, itt viszont a bérleti díjak jelentősen emelkedtek.

Az EU-s országok 80 százalékában azonban az árak és a bérleti díjak is növekedtek. A lakásárak emelkedésében Ausztria, Luxemburg, Svédország, Magyarország és Csehország áll a lista elején. 2013-tól nézve Magyarország vezetné az ár növekedési listát, viszont hozzá kell tenni, hogy az előtte levő 5 éves időszakban folyamatosan csökkentek az árak.

Azokban az országokban, ahol nem volt minimum 20 százalékos áremelkedés, legtöbb esetben a bérleti díjak emelkedtek jobban.

 

Források:

1. Portfolio.hu

2. Portfolio.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése