Lakáspiaci prognózis: 2017-ben erre számítanak a lakáspiaci szakértők

Vissza

Ingatlanpiaci szakemberek már kísérletet tettek a 2017-es globális lakáspiaci kilátások előrevetítésére. A C&W szerint 2017-ben sem fog csökkenni a befektetői étvágy a hazai ingatlanpiacon. 


Dan Conn, a Christie’s International Real Estate CEO-ja úgy véli, hogy 2017 meglehetősen nehezen kiszámítható év lesz, azonban azt is feltételezi, hogy az ingatlanpiaci ágazatok tekintettel a Trump elnökségét és más kormányokat is jellemző vállalkozás-párti irányvonalra figyelmen kívül tudják hagyni ezt a bizonytalanságot.

”Úgy vélem, hogy a jó minőségű lakások továbbra is biztonságos és vonzó befektetési célpontok lesznek a globális befektetők számára. A valutamozgások továbbra is biztosítani fogják a stabil gazdasági környezetben lévő magas színvonalú ingatlanok iránti keresletet” – magyarázta a szakértő.


KÖZÉP-KELET-EURÓPA

A gazdasági és a politikai bizonytalanságok ellenére a befektetői aktivitás az európai ingatlanpiacon várhatóan 6 százalékkal fog emelkedni a Cushman & Wakefield európai elemzése szerint. A gyorsan felzárkózó és kedvező hozamot biztosító közép-kelet-európai piacokra nagyobb figyelem irányul majd 2017-ben. Az erősödő gazdasági élénkülésre a piac magas áremelkedéssel  reagált,  vonzó árú ingatlanokkal a főbb városokban. A fogyasztás növekedése Közép-Kelet-Európában felülmúlta még Európa többi részét is, további keresletet produkálva. A szektor egyéb részeire jellemző bérleti díj növekedés meghaladta az európai átlagot többek között  Romániában, Bulgáriában és Magyarországon is. 


EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Nathan Brooker, a Financial Times gazdasági elemzője szerint a londoni kifejezetten drága ingatlanok áraemelkedése le fog lassulni. A sok éves gyors növekedés után az ingatlanárak London belvárosának bizonyos részein 10 százalékkal csökkentek 2016-ban a korábbi év adataihoz képest. “Hacsak nem tartogatnak a most következő Brexit tárgyalások megrázkódtatásokat – és nézzünk szembe a tényekkel: miért ne okozhatnának sokaknak sokkot – úgy vélem, hogy a London központjában lévő ingatlanok árnövekedése be fog állni majd egy alacsonyabb szintre

a) mivel a gyengébb font miatt a lakások ára olcsóbb lesz a külföldi befektetők számára

b) ultra-alacsony kamatlábak sem fognak növekedni, így az ingatlanok továbbra is vonzó tőkebefektetési formának számítanak”- prognosztizálta Brooker.


AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Észak-Amerikában a nagyvárosok az aktív, sokoldalú technológiai központjaikkal továbbra is növekednek majd, ugyan jóval szerényebb mértékben, mint eddig. A lakásárak San Francisco-ban and Vancouver-ban elérik, vagy már el is érték a csúcsot, míg Austin-ban, Seattle-ben és Portland-ben még várható további árnövekedés, és akár felülmúlhatják az olyan nagyvárosokat, mint New York és Los Angeles. A Forbes szerint egyre több Y-genrációs fog ingatlant vásárolni vagy bérelni az USA-ban.


KÍNA

A 2016-os lakásár-indexeket Kína vezette—Nanjinggel és Shanghai-jal az élen. Ebben a két városban az idei adatok 40 %-os áremelkedést mutattak. Az új kormányzati intézkedések valószínűleg mérsékelni fogják az lakásárak növekedését és 2017 végén már nem számolhatunk ilyen növekedéssel.


Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése