London a világ pénzügyi vezetője, Budapest megtartotta helyét a rangsorban

Vissza

Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, bár New York és több feltörekvő ázsiai pénzügyi centrum szorosan a City nyomában jár az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport szerdán ismertetett új globális rangsora alapján.    

 

 

Versenyhátrányt jelenthet az EU-ból való kilépés

 

A Z/Yen Group bonyolult mérési metodikával kialakított, évente kétszer közzétett listája 86 várost és térséget vizsgál. Az idei tavaszi rangsorban az első két helyen álló Londont és New Yorkot Szingapúr, Hongkong, Tokió, Zürich és Washington követi. Az első tízben szerepel még San Francisco, Boston és Toronto.

London rangsorban 800, New York 792 pontot kapott. Mivel ez jelentéktelen különbség, és ennek alapján London és New York befektetői szempontból inkább egymást kiegészítő, semmint csupán egymással versengő pénzügyi központoknak tekinthetők. A felmérés számos részvevője London versenyhátrányaként nevezte meg a Brexit kockázatát, vagyis azt a lehetőséget, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia esetleg távozik az Európai Unióból.

 

Közép-Kelet-Európában Varsó vezet

 

A közép- és kelet-európai mezőnyt Varsó vezeti, a 48. helyen, 631 ponttal a megszerezhető ezerből. A lengyel főváros 10 helyet visszalépett a szeptemberben összeállított előző rangsorhoz képest, 32 pontot veszítve. Prága hat hellyel az 57. helyre emelkedett. Budapest megtartotta a tavaly szeptemberi 74. helyét, amelyre akkor két helyezéssel előrelépve került.

 

Athén az utolsó helyen

 

Moszkva 11 helyet javított, és ezzel a 67. helyen áll a globális pénzügyi központok ranglistáján. A teljes rangsorban a sereghajtó a 86. helyezett Athén, amely az izlandi Reykjavíkkal cserélt helyet.

 

Rangsorolás komplex számítások alapján

 

A 2007 márciusa óta minden tavasszal és ősszel összeállított rangsort két fő forrás alapján állítja össze a cég. Az egyik a ház által meghatározott öt versenyképességi alapkritérium: az üzleti környezet, a pénzügyi szektor fejlettsége, az infrastruktúra állapota, a humán tőke és a megítélésbeli tényezők. A másik forrás egy globálisan terjesztett online kérdőív, amelyet pénzügyi szolgáltatási szakértőknek oszt ki a Z/Yen. A szerdán ismertetett idei tavaszi ranglistához a cég 2520 elemző és befektetési banki vezető véleményét vette figyelembe; ők összesen több mint 24 ezer értékelést adtak a vizsgált pénzügyi központok különböző jellemzőiről. E tényezők összevetésével, összetett modellszámítás alapján a Z/Yen pontszámokat állapít meg, és így sorolja be a vizsgált városokat.

 

 

(Forrás: http://realista.hu/ingatlanpiac/budapest-a-vert-mezonyben-london-a-vilag-vezeto-penzugyi-kozpontja/130624)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése