Magyarországon indul a 3. legtöbb építkezés az EU-ban

Vissza

“A kelet-közép európai országokban élénkülőben van a lakáspiac és építési kedv, így jelenleg ez a régió jelenti az európai építőipari növekedés motorját” – ez derül ki az Eurostat legfrissebb adatait elemző ingatlan.com által készített tanulmányból. A régió legerősebb láncszeme Magyarország, ugyanis két és félszer több lakás építésére adtak ki engedélyt 2017. II. negyedévében, mint hét évvel korábban, ezzel Magyarország a harmadik helyen áll Svédország és Észtország mögött európai összevetésben. Újabb jó szereplést könyvelhet el tehát hazánk.

Magyarországon a kiadott építési engedélyek száma 2016 elejétől kezdve folyamatosan a 2010-es negyedéves átlagérték felett mozog, mely kiemelkedően jó tendenciát jelent. A megépülő lakásmennyiségben, tehát a kiadott használatba vételi engedélyek számában egyelőre csak az idei év második felében történt növekedés, azonban további növekedés várható a következő években.

A nemzetközi mércével is jó eredménynek számító helyezést nemcsak Magyarország tudhat magáénak. A kelet-európai régió országai közül növekedett a lakásépítkezési aktivitás Csehországban, Romániában és Lengyelországban is.  A legnagyobb növekedést Lengyelország könyvelte el, ott 43%-os volt a növekedés. Őt követte Csehország 36,6 %-kal, és még Románia is uniós átlag feletti, 12,4%-os növekedéssel emelte a régió eredményeit.

Az Eurostat felmérése alapján az utolsó helyeken végeztek Írország, Horvátország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Ciprus és Görögország, mely azt jelenti, hogy lakáspiacaik nem heverték ki a válság okozta nehézségeket. Erre abból lehet következtetni, hogy az építési volumen a 2010-es értéket még nem érte el.

 

Forrás:

Napi.hu / Ingatlan / Újabb listán áll dobogós helyen Magyarország

Piac és Profit / Van, amiben jól szerepelünk

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése