Másfélszer annyi új lakás épült Budapesten tavaly, mint előtte

Vissza

A KSH legfrissebb elemzései alapján kijelenthető, hogy nagyon-nagy lendületben van az újlakás építési piac. Míg 2016-ban 9364 lakásra adtak ki építési engedélyt, addig 2017-ben már 14632 lakás kapott zöld utat. Ez a másfélszeres növekedés jelentősen szélesítette a piacot, és szakértők szerint a lendület a következő évben is tartani fog. 

Érdekes, hogy az újonnan épített lakások túlnyomó része értékesítés céljából épült, tehát nem természetes személyek, hanem vállalkozások folyamodtak többségében lakásépítési engedélyhez. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 m2-re nőtt – ez 6 nm2-rel több mint a korábbi évben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint „A kereslet évek óta egyre erősödik az új lakások iránt, de az elmúlt években még kevés lakás került átadásra. A vevők egy része tervezőasztalról már vásárolt új lakást, sokan azonban óvatosabbak voltak, megvárták, hogy az adott lakás félkész vagy átadás előtti állapotba kerüljön és ekkor döntöttek a vásárlásról.”

masfelszer

Kép: KSH

Országos szinten Budapesten növekedett a legnagyobbat az új lakások száma. A megyei jogú városokban kicsivel kevesebb tervre kértek tavaly engedélyt, mint a megelőző évben. A kisebb városokban közel ezerrel nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Azonban vidéken éppen fordított a helyzet, mint Budapesten: inkább saját erőből történű családiház-építés a jellemző, nem pedig az eladási célú beruházás.

Forrás:

http://hvg.hu/ingatlan/20180223_On_is_ekkora_lakasban_el_100_negyzetmeterre_not_az_ujepitesu_lakasok_atlagos_merete

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése