Még mindig nincs vége az ingatlanpiaci drágulásnak

Vissza

Idén eddig körülbelül 60-70 ezer lakóingatlan adásvétel történt országosan. Budapesten főleg 10-25 millió Ft értékben keltek el a jellemzően 30-60 négyzetméteres használt lakások.  Újépítésű ingatlanokra országosan 20-40 millió forint között költöttünk, tehát növekedésnek indultak az árak. Év végére nagyságrendileg 10 000 új lakás kerülhet országosan a piacra - derül ki az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből. 

 

 

 

 

 

Ennyi lakás cserélt gazdát


Míg 2003-ban több mint 270 ezer adásvételi szerződést kötöttek Magyarországon, ami a hazai lakásállomány 6,59 százalékát érintette, addig 2009 - 2013 között az éves tranzakciószám alig érte el a 90 ezret. 2014 jelentette a fordulót, amikor ez a mutatószám ismét emelkedésnek indult és az év végére meghaladta a 110 ezret, a teljes lakásállomány 2,6 százalékát.

2015-ben - az Otthon Centrum előzetes várakozásának megfelelően - 134 ezer tranzakció történt az országban, ebből Budapesten több mint 40 ezer. Területi eloszlás tekintetében, 1000 lakosra vetítve járásonként 5-51 db tranzakció történt, tehát a legtöbb és a legkevesebb fajlagos tranzakciószám között tízszeres volt a különbség.

 

Minimum 20 milliót költünk új építésűre


A fővárosban értékesített használt ingatlanok jelentős részét 10-25 millió forint és 30-60 négyzetméter nettó alapterület sávban értékesítették. A nagyobb alapterületű ingatlanok adásvétele főként a külső kerületekben volt jellemző, míg a belváros kedvezőbb részein a vételár bőven 25 millió forint felett alakult.

Az új lakóingatlan a fővárosban jellemzően 20-40 millió forint közötti értékben kelnek el, de nem ritka az ennél magasabb értékű ingatlanok vásárlása sem. Az újépítésű lakások négyzetméteráraiban jelentős különbség van a fővárosi és a vidéki városok között. Budapest belvárosi kerületeiben - és a budai II. kerületben - 500 ezer forint feletti árszint a jellemző, ezzel szemben vidéken a legdrágább Sopronban 400 ezer forint alatt, míg a többi városban a 300 ezer forint alatt alakulnak az árak.

Pest megyében már néhány millió forinttól lehetett használt ingatlant vásárolni. Az adásvételek többnyire 5-20 millió forint közötti ártartományban sűrűsödtek, mely ingatlanok alapterülete széles határok között (30-100 négyzetméter) változott. Ennél alacsonyabb értékű ingatlanok adásvétele főként Cegléd környékén volt jellemző, míg a fővárosi agglomeráció nyugati részét magasabb árak jellemezték.

Az új építésű lakások esetében a legnagyobb mértékű, 40 százalékos mértékű drágulás a fővárosi XI. és III. kerületben volt tapasztalható 2016 első félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az újlakás-állománnyal jelentősen bővült XIII. kerületben is közel 10 százalékkal nőttek az árak.

 

(Forrás: http://www.portfolio.hu/)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése