Megváltozhatnak a lakáskiadás szabályai?

Vissza

Az ingatlanpiac és ezen belül a lakáskiadás esetleges változó szabályai felkeltették a napokban a sajtó érdeklődését. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban cáfolja felröppenő sajtóértesüléseket. A kormány célja, hogy a lakáskiadás piaca hazánkban is transzparens legyen.

 

A Minisztérium szerint még nem lesznek változások

A Magyar Időknek Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa beszélt a lakáskiadást érintő, tervezett adóváltozásokról, mely szerint 1500 forint lenne négyzetméterenként az adóteher mértéke mind a hosszú, mind pedig a rövid távú lakáskiadás esetén. Az erre vonatkozó elképzelést azonban közleményében cáfolta az NGM.

Közleményük szerint "a lakáskiadásról szóló állítólagos adóelképzelésekről a sajtóban ma megjelent hírekre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi, hogy a kormány tegnap az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetéséről tárgyalt. Semmilyen más, a sajtóban felhozott javaslat nem szerepelt a napirenden, ilyen irányú javaslatot a kabinet nem támogatott."

 

Az átalányadó kiválthatja az egyéb adófajtákat

Az érintetteknek négyzetméteralapon számított átalányadót kellene majd fizetniük évente egyszer. Az adó mértéke várhatóan 1500 forint lenne négyzetméterenként, és az egységes adó megállapításánál nem lenne szempont, hogy hány alkalommal, milyen időtartamra és milyen céllal adják bérbe az ingatlant. Az átalányadó a jelenleg az önkormányzatoknak e tárgyban fizetett adófajtákat is kiváltaná majd. Mindenesetre ezt most cáfolta az NGM, bár a rövid távú lakáskiadással kapcsolatban már szóba került korábban is négyzetméteralapú adózás.

 

A kormány tervezett fehérítése az Airbnb-, és az albérletpiacot is érintheti

 

Kihasználtságtól, bérbeadási összegtől függetlenül tehát egy 50 nm-es lakás után évente 75 ezer forintot kellene adózni, összegezte a lap, amely szerint az új jogszabályt már áprilisban tárgyalhatja a Parlament. A kormány terve az ágazat kifehérítését célozza, és befolyásolhatja majd a kiadó lakások Uberjével analóg módon működő Airbnb-piacot is. 

 

 

(Forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/04/13/uj_ado_johet_a_kiado_lakasokra/http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/megsem_valtoznak_a_lakaskiadas_szabalyai.4.230229.html)

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése