Megvan, kinek a tervei alapján készül el az új budapesti híd

Vissza

A holland UNStudio nyerte azt a pályázatot, amelyet az új budapesti híd megtervezésére írtak ki. A nyertes csapat többek között Ben van Berkel és Buro Happold mérnök segítségével tervezi meg az új hidat, mely új út, villamospálya és gyalogos út kialakítását is tervezi. Ben van Berkel holland mérnök és stúdiója olyan épületeket tervezett már, mint a rotterdami Erasmus híd, a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeum, az Arnheimi központi állomás, vagy a szingapúri egyetem.

A pályázatok közül magyar szakemberekből és külföldi neves építészekből álló zsűri döntött a győztes egyről. A meghívott tervezők között szerepeltek többek között olyan neves építészek, mint a belga Laurent Ney, a holland Ben van Berkel, az amerikai Pritzker-díjas Richard Meier, valamint Franciaország híres építészirodája, az Explorations Architecture, illetve a Belgrád új jelképévé vált Ada-hidat tervező szlovén Arhitektura cég is.

A nyertes ajánlat egy kábel-szerkezetű híd, amelynek 220 méteres hasznos területe, valamint két 93 méter magas háromszög alakú oszlopa lesz. A híd oldalfeszültségei a teljes hosszt 500 méterre teszik.

megvan_ki_tervezi_az_uj_hidat_bp-n_2

Négy pályát, két villamos vonalat és két sávot épít majd a kerékpárok és a gyalogosok számára.

Ezzel enyhülni látszik a közúti forgalom Budapest utcáin, főként a déli városrészekben, hiszen elindult a tervezési szakasz a Galvani úti új híd megépítéséről. Annyi biztos, hogy a kétszer három sávos új Duna-híd sokak életét könnyíti majd meg, és jelentősen csökkent Budapest forgalmasabb déli útjainak terhelésén.

megvan_ki_tervezi_az_uj_hidat_bp-n_3

Szöveg és képek forrása:

https://www.dezeen.com/2018/05/09/unstudio-budapest-bridge-danube-architecture-news/

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése