Mekkora lakások épülnek Budapesten?

Vissza

A Budapesten épülő lakások átlagos alapterülete 64 négyzetméter, azonban az egyes kerületek között mind árban, mind pedig méretben hatalmas különbségek láthatók. A Budapesti Lakáspiaci Riport alapján a Portfolio összeállított egy listát a legnagyobb és a legkisebb lakásokról.

Az idők folyamán jelentősen megváltozott a lakásvásárlók igénye. Erre a legszembetűnőbb példa a konyha elhelyezkedése. Míg régen a konyha külön helyiséget kapott, most már jellemzően a nappalival egybeépítve jelenik meg. Ennek legfőbb oka a helytakarékosság, hiszen így eggyel több szobára marad hely. Az elosztáson túl az alapterület is lényeges szempont.

A II. kerületben a legnagyobbak a fejlesztők által épített lakások, ahol az átlagos lakásméret 122 négyzetméter, ami közel duplája a budapesti átlagnak. Szintén 100 négyzetméter felettiek az új lakások a XII. kerületben, a XVI. kerületben pedig 90 négyzetméter az átlag.

Ezzel szemben a VII. kerületben mindössze 48 négyzetméter az átlag, ami így a lista legaljára került. A VIII. kerületben 51, és ebben a kerületben találhatók az egyik épülő projektben a legkisebb lakások, amelyek mérete nem haladja meg a 22 négyzetmétert. A legnagyobb egy XIII. kerületi lakás 351 négyzetméteres számított alapterülettel, amihez egy hatalmas terasz is kapcsolódik.

A 200 négyzetméter feletti lakások nagyon ritkák Budapesten. A lakások közel fele a 40-60 négyzetméteres kategóriába tartozik, a 100 négyzetmétert pedig 5 százalék, vagyis minden huszadik lakás éri el.

 

Forrás:

Portfolio.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése