Mekkora szerepet kap az alkudozás az ingatlan-adásvételnél?

Vissza

Magyarországon is belefér, hogy az érdeklődő alkudozzon a megvásárolni kívánt ingatlan árából. Napjainkban az ingatlanok ára magasra szökött, sok esetben a realitásokon túlhaladó összegért kínálnak egy-egy lakást vagy házat, éppen ezért adja magát a lehetőség, hogy belekezdjünk az ár alakításába. Azonban nem minden esetben kap teret az alkudozás.

Alapvetően az terület és túlárazás mértékétől, illetve az ingatlan típusától függ, hogy van-e lehetőség kedvezőbb árat kialkudni a tulajdonostól. A Balla Ingatlan felmérése szerint a vásárlók akár a 20 százalékos árcsökkentést is el szeretnék érni, azonban ennek nem sok realitása van a gyakorlatban.

Jelenleg az alku mértéke jó esetben éri el az 5 százalékot például a XIII. kerületben. De hasonló a helyzet például a IV. kerületben is, ahol csupán néhány százezres csökkentésre lehet apellálni, főleg a panellakások esetében.

Azonban a többi kerületben sem megy 5 százalék fölé az alkudozással elérhető kedvezmény mértéke, leggyakrabban 3-5 százalék között mozog a sikeres tárgyalás után kialkudott árcsökkentés mértéke, ugyanez igaz az agglomeráció területeire is.

Érdekesség, hogy az új építésű lakások esetében van a legkisebb lehetőség az alkudozásra, a tulajdonosok szinte fix áron árulják és adják el lakásaikat. Nagy sikert jelenthet, ha esetleg valami pluszt sikerül belealkudni az árba, például klímaberendezést.

Így tehát alkudni lehet, de sokszor nem érdemes. A piac aktivitása nem csökkent az utóbbi hónapokban, sok a jelentkező egy-egy lakásra vagy házra, így a tulajdonosok ritkán kényszerülnek bele olyan helyzetbe, amely a nagy mértékű árcsökkentést indokolnák. 

Forrás:
https://24.hu/belfold

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése