Milliós értéktöbbletet jelent a terasz és a kertkapcsolat

Vissza

Átlagosan hat százalékkal kerülnek többe a jelenlegi lakáspiacon a teraszos és a kertkapcsolatos nagyvárosi lakások a többinél – derült ki egy Gardenexpo megbízásából végzett felméréséből.

A lakáspiac 2017-ben is virágzik, a kereslet stabil, az árak továbbra is magasan vannak, de az ingatlanok már nem kelnek el olyan gyorsasággal, mint korábban, írja az Origo. Az ingatlan típusától és állapotától függően általában 3-6 hónap szükséges az értékesítéséhez és egyre többen keresik a teraszos vagy kertkapcsolatos ingatlanokat.6 százalékkal drágább a kertkapcsolatos lakás

Az erkélyes és kertkapcsolatos otthonok iránti érdeklődés 2012 óta egyértelműen növekszik. Egyetlen év alatt pedig 25 százalékkal ugrott meg a kertkapcsolatos lakást keresők száma, illetve arányuk a vevők körében.  A kínálati árak összevetéséből kitűnik, hogy milliós értéktöbbletet jelent a terasz és a kertkapcsolat a hasonló paraméterekkel rendelkező, környékbeli lakásokhoz képest.  A tavalyi árakhoz képest idén hat százalékkal kerülnek többe a kertkapcsolatos lakások. A kínálat ráadásul korlátozott, mivel a társasházakban együttesen a lakások cirka 30 százaléka teraszos vagy van közvetlen összeköttetése a kerttel, bár a lakásvásárlók igényeire a fejlesztők is megpróbálnak választ adni, így egyre több lakáshoz terveznek erkélyt, kertkapcsolatot vagy teraszt. 


A fővárosban nagyobbak az erkélyek

A felmérés érdekes sajátosságokra is felhívta a figyelmet jellemzőkre: a budapesti lakásokhoz nagyobb terasz és erkély, viszont a családi házakhoz kisebb kert tartozik. A teraszok vidéken 7,81 négyzetméteresek, a fővárosban viszont 9 négyzetméter az átlag, miközben a vidéki kertek mérete átlagosan 903, a fővárosiaké pedig 750 négyzetméter. A kertek állapota helyenként nagyobb értéknövelő tényező, mint a telek mérete önmagában, az ingatlanértékesítésre készülőknek érdemes költeniük a rendbetételre. Ugyanez igaz az erkélyek és a teraszok állapotára, amelyek segítenek kitűnni a lakáspiac sokszínű kínálatából.


Erkéllyel akár spórolni is lehet az áron

A Pénzcentrum tavalyi felmérése szerint a budapesti lakások egészét tekintve az erkélyek négyzetméterára valamivel több, mint a belső lakásterület négyzetméterárának 32 százaléka. Az erkélyek és teraszok kialakításával azonban javítható a lakásfejlesztések jövedelmezősége különösen a drágább területeken. A borsos telekárak is némileg megspórolhatók, ugyanis a belső területekkel ellentétben, a balkonokat sem a beépíthetőség, sem a szintterület számításba nem kell belevenni.


Forrás:
http://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/millios-extrak-a-lakaspiacon-485107


Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése