Most érdemes szakemberre bízni lakásunk árazását

Vissza

Az ingatlantulajdonosok a korábbi ingatlanpiaci áremelkedésről szóló hírei és szakértői nyilatkozatai hatására még mindig azt hiszik, hogy bármilyen összegért eladhatják a lakásaikat, amit csak el tudnak képzelni. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a korábbi, emelkedő lakáspiaci trend a tavalyi év vége óta valamennyire változóban van.

Sok eladó mintha nem venne tudomást a változásokról

Az eladókra mindig is jellemző volt az, hogy túlárazzák a lakásaikat, vagyis magasabbra tartják annak értékét, mint egy ingatlanközvetítő vagy értékbecslő, aki jól ismeri a piacot. Ennek nem csak az lehet az oka, hogy minél többet szeretnének érte kapni, hanem az is, hogy az árat megtoldják a lakás érzelmi értékével, amit persze a vevő nem volt hajlandó megfizetni, hiszen az csak az eladó számára létezik.

Az elmúlt hónapok során egy újabb tényező is felbukkant a túlárazás okaként: az ingatlanpiaci áremelkedésről szóló hírek. Aminek természetesen volt alapja, hiszen az árak másfél év alatt 30 százalékkal emelkedtek Budapesten, de akadtak olyan kerületek és lakástípusok, ahol 50-60 százalékos drágulással is találkozhattunk.  Másrészt sokszor éppen az információ hiányára vezethető vissza a lakások téves árazása.

A trendforduló okai

A piac gyorsan változhat, ezért fontos figyelembe venni, hogy az eddigi áremelkedést kiváltó tényezők (az alacsony jegybanki alapkamat, az elhalasztott vásárlások, a módosított CSOK és a bizonytalanná váló pénzügyi befektetések felől az ingatlanpiacra áramló tőke) hatása gyengült. Más részről csak az igazán keresett, jó minőségű, reálisan beárazott lakásokat lehet rekordidő alatt eladni.

Hallgatni kell az ingatlanosra

Az ingatlantulajdonosok egyre inkább kezdik belátni, hogy ma már nem minden esetben lehet olyan áron eladni a lakásaikat, ahogy ők azt elképzelik. Úgy tűnik, hogy az eladók lassan rájönnek, hogy ha hosszú ideig nincs érdeklődés a megálmodott árakon az ingatlanjukra, akkor mérsékelniük kell az árat vagy tanácsot kell kérniük hozzáértő ingatlanos szakemberektől. Emiatt ma már jobban hallgatnak az ingatlanosra az ár meghatározásánál. Ha például egy tulajdonos nem tudja beárazni lakását, vagy ha úgy tapasztalja, hogy hajlamos elszállni az árazással, érdemes olyan tapasztalt értékbecslőhöz, ingatlan tanácsadóhoz fordulnia, aki tisztában van reális árakkal és a legújabb piaci trendekkel. A jó szakember nem azt fogja mondani, amit az ügyfél hallani akar, hanem reálisan tudja „belőni” az árat. Egy jól beárazott ingatlannal a lakástulajdonosok rengeteg időt és pénzt tudnak megspórolni.

Forrás:
http://www.penzcentrum.hu/otthon/kipukkadni_latszik_a_lufi_10_szazalekot_is_lehet_alkudni_a_lakas_arabol.1053706.html

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése