Most jól jöhet egy tapasztalt ingatlanközvetítő - Nehezebb lett az ingatlanértékesítés és a kiadás is

Vissza

Az eladók az elmúlt negyedévben is a reálisnál magasabb árakon hirdették meg lakásaikat, így nőtt a választék az ingatlanpiacon. Ez viszont azzal jár, hogy a tulajdonosok nehezebben tudják értékesíteni ingatlanjaikat, mint néhány hónappal ezelőtt.

 

Kell az ingatlanközvetítő

Ez a folyamat azt is eredményezi, hogy megnövekedett az ingatlanirodákhoz “beadott” lakások száma. Ennek oka, hogy mivel egyre több eladó nem tudja értékesíteni ingatlanát, így mind nagyobb számban veszik igénybe ingatlanközvetítő segítségét az eladás során.

Pórul járhatnak azok, akik nagyon felverik az árat

Az előbb említett folyamat hatására viszont egyre nagyobb különbség mutatkozik az irányárak, illetve a tényleges értékesítési árak között. Erre egy példa: a közkedvelt József Attila lakótelepen egy jó állapotú 37 négyzetméteres lakást először 14,9 millióért hirdettek, amiért az érdeklődők 14,1 majd 14,7 millió forintot ajánlottak, amit az eladó nem fogadott el. A vevőjelölt azonban a választéknak köszönhetően gyorsan talált másik lakást, így végül az említett lakás 14,5 millióért kelt el.

Csökkennek az árak a bérlakások piacán

A VII., VIII., és IX. kerületekben viszonylag könnyen megy a bérbeadás, mert ezeken a környékeken sok az egyetem, a munkahely, jók a közlekedési adottságok. A jelentős kereslet miatt egyre több a kiadó lakás is. A tulajdonosoknak meg kell barátkozniuk azzal a helyzettel, hogy már nem tudják olyan magas áron és olyan gyorsan kiadni ingatlanainkat, mint akár pár hónappal ezelőtt.

Kedvelt méretek, típusok, környékek

Az ingatlanvásárlók körében a VII. kerületben most is a Városliget környéke, a VIII. kerületben a Corvin negyed, míg a IX. kerületben a Liliom utca, Viola utca, valamint a József Attila lakótelep metróhoz közelebb eső része a legnépszerűbb. Ezeken belül is leginkább a jól karbantartott házakban lévő lakásokat keresik az érdeklődők. A legnagyobb igény a 40-70 négyzetméteres lakásokra mutatkozik, melyek egyaránt lehetnek téglaépítésűek vagy akár panellakások is.

Jönnek az új lakások és az árcsökkenés

Az új lakásoknál a 60 négyzetméter feletti, háromszobás lakások a legkeresettebbek, aminek a szakértő szerint a CSOK lehet az oka. Ezek a lakások persze majd csak valamikor 2017 második felében lesznek beköltözhetők, ennek ellenére megjelenésük némi árcsökkentést eredményezhet majd a használt lakások piacán.

 

(Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/egyre-lassabban-mennek-el-a-lakasok-68207.html)

 

Ezeket olvasta már?

Akár 150 ezer lakás is gazdára találhat az idei évben

Mozgásban az ingatlanpiac: a kereslet és az árak is változnak

Felgyorsult ingatlanpiac: nem késlekednek a fejlesztők, de a vásárlók sem

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése