Most rekordidő alatt bérlőre találnak a budapesti lakások

Vissza

Óriási a pörgés a bérleti piacon: már mindössze másfél hét alatt bérlőre találnak a kiadó lakások Budapesten, annak ellenére, hogy idén folytatódott az árnövekedés.

 

Idén augusztusban az albérletszezon felpörgette az ingatlanpiacot, az egyetemkezdés előtti időszakban megindult a harc az albérletekért az ingatlanpiacon.  Összességében többen bérelnek lakást, ezért emelkednek az ingatlan és bérleti díjak is – mondta Balogh László, vezető gazdasági szakértő az ATV Start műsorában. A szakértő szerint az árak 15-20 százalékkal növekedtek.

 

 

Azok a felsőoktatási hallgatók, akik nem kapnak kollégiumi elhelyezést augusztus végén, kénytelenek albérletet kivenni. A gazdasági szakértő szerint ez is egyfajta lökést ad az árnövekedésnek. A panellakások kelnek el a leghamarabb, átlagosan 8 nap alatt veszik ki ezeket, de a téglalakásoknál is elég 11 nap.

 

Nem csak a felsőoktatásbeli hallgatók által generált kereslet növeli a bérleti díjakat, hanem egyre többen választják a vásárlás helyett a bérlés lehetőségét, így ez is közrejátszik abban, hogy drágábban juthatunk ingatlanokhoz.

 

A magas áraktól függetlenül egy magánszemély nagyjából másfél hét alatt ki tud adni egy lakást. A felmérések szerint januártól júliusig 61 százalékkal több lakást adtak ki a magánszemélyek, mint egy évvel korábban.

 

A gazdasági szakértő hozzátette: a fiataloknál későbbre tevődött az a kor, amikor egy vásárlás vagy hitelfelvétel mellett döntenek, hiszen sok fiatal azt sem tudja, hogy három hónap múlva melyik városban vagy melyik országban szeretne élni, így nem is szívesen köteleződik el 10-15 évre egy lakáshitel miatt.


A KSH adatai szerint az elmúlt tíz évben a költözők harmada választott bérelt lakást saját tulajdonú ingatlan helyett. A demográfiai okok mellett (házasságkötés, gyerekszületés, szétköltözés) több mint duplájára emelkedett azok száma, akik azért váltottak lakhelyet, hogy közelebb legyenek a munkahelyükhöz – magyarázta a gazdasági szakértő.

 

(Forrás: http://www.atv.hu/)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése