Mozgásban az ingatlanpiac: a kereslet és az árak is változnak

Vissza

A kormányzati politika okozta piaci élénkülésnek hatása az ingatlanárak mozgásában is megmutatkozik, miközben a kereslet is átalakulóban van.

 

Milyen ingatlanok a népszerűek?

  • Újszerű és felújított otthonok

Messze a legnépszerűbbek, a 12 hónap során az összes keresés 44 százalékát tették ki.

  • Új építésű lakások

Decemberben, a CSOK kiterjesztésének hírére 7 százalékkal megugrott az új lakások iránti kereslet. A CSOK-kompatibilis fejlesztések egyre szaporodó bejelentésének hatására ismét növekedni kezdett az érdeklődés az új építésű lakások iránt: áprilisban újra 4 százalékkal többen keresték ezeket az otthonokat.

  • Közepes állapotú és a felújítandó otthonok 

Ezzel egy időben azonban 4-7 százalékkal nőtt a kereslet az ilyen otthonok iránt.

 

Árnövekedés lakástípusok szerint

A kínálati árak tekintetében 2015 szeptemberéhez képest minden szegmensben árnövekedés figyelhető meg.

  • Az új építésű otthonok árszintjében az év első két hónapjában 70 ezer forint körüli volt az emelkedés, ami kisebb ütemben ugyan, de mind a mai napig folytatódik.

 

  • Az újszerű/felújított és jó állapotú lakásokat is egyre drágábban próbálják eladni, habár az új építésűek ugrásszerű növekedésekor kissé visszaestek az árak. A CSOK-őrület konszolidálódásakor azonban visszatértek a csökkenés előtti vagy annál magasabb szintre.

 

  • Telkek esetén a támogatás kiterjesztésének híre csaknem 5 százalékos keresletnövekedést idézett elő, mely az idei év első hónapjaiban már az árak növekedésében is megmutatkozott: áprilisban, már közel 7000 forinttal drágábban kínáltak egy négyzetméternyi telket.

 

Az áremelkedésnek is van határa

Mind több lakásberuházás terve és híre lát napvilágot, kipótolva ezzel a kínálatban mutatkozó tátongó hiányt, mely jelenleg leginkább az új építésű otthonok esetében áll fenn.

Itt is érvényesülni fog azonban a közgazdaságtan alaptétele, mely szerint a kereslet élénkülése csak addig növeli az árakat, amíg a kínálat bővülése utol nem éri a megemelkedett keresletet. Ezt követően újra árcsökkenés jöhet – feltéve, ha addig nem történik ismét egy újabb fejlemény az ingatlanpiacon.

 

(Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/napi-penzugyek/egyre-nagyobb-a-mozgolodas-az-ingatlanpaicon-68161.html)

 

Ezeket olvasta már? 

 

Rekordforgalom a hazai ingatlanpiacon!

Összesen 11 ezer látogató a LAKÁS 2016 Kiállítás és Vásáron!

Felgyorsult ingatlanpiac: nem késlekednek a fejlesztők, de a vásárlók sem

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése