Nagyot nőttek két év alatt a budapesti ingatlanárak

Vissza

2016 februárjához képest mintegy 200 ezer forinttal növekedtek a budapesti új építésű lakások átlagára. Míg két évvel ezelőtt 480 ezer forint körüli átlagos négyzetméteráron juthattunk hozzá egy új építésű lakáshoz, ma már ez az összeg 689 ezer forint körül csoportosul. A vidéki árak is hasonló változáson mentek keresztül.

A budapesti dráguláshoz két éve a CSOK megjelenése és az áfacsökkenés is hozzájárult. A piac azóta is tovább dübörög, sok éves rekordokat döntögetve. A kereslet és a kínálat is megélénkült, és szakértők szerint ez még 2018-ban is folytatódik. Egyes becslések szerint a már bejelentett fejlesztéseket figyelembe véve mintegy 25 ezer új lakás építésére kerülhet sor idén, melynek nagyrészére már vevők is vannak.

Budapest és a vidéki nagyvárosok között pontosan ez a 200 ezer forintos különbség mutatkozik. Azt az összeget, amennyiért két éve a fővárosban lehetett új lakást vásárolni, ma egyes vidéki nagyvárosban mind fel kell használni, hogy új építésű lakáshoz jussunk.

A legújabb felmérések szerint a legdrágább vidéki város Székesfehérvár, ahol 489 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. Őt követi Sopron és Veszprém szintén 400 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárral. De szorosan mögöttük halad Kecskemét, Debrecen és Szeged is.

Az élénkülő vidéki piac egyre jobb lehetőséget nyújt a kisbefektetők számára is. Jó megtérüléssel, állandó kereslettel kecsegtetnek főként az egyetemi és az ipari városok. Így noha továbbra is nagy a különbség Budapest és a vidéki városok között, a kereslet és a kínálat, a lehetőségek és a megtérülés miatt vidék is egyre több befektetőt vonzz a lakáspiacra.

significant_hun

Forrás:

https://www.vg.hu/vallalatok/ketszazezer-forinttal-nottek-budapesti-negyzetmeterarak-2-817019/

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése